Video Când vor scădea ratele după ce BNR a redus dobânda-cheie. Cei cu IRCC mai au de aşteptat
Banca Naţională a României taie pentru prima dată în ultimii trei ani si jumatate dobânda-cheie. Efectul: vom avea, în sfârşit, rate mai mici deşi nu va fi o scădere semnificativă. Analiştii spun că decizia e bună şi ajută economia chiar dacă tăierea este de doar un sfert de punct.
După amânări repetate, BNR a operat prima scădere a dobânzii de politică monetară. De la 7%, BNR decide să scadă dobânda cheie până la 6,75%. O reducere mică, de doar 0,25%, dar importantă pentru că este prima tăiere de dobândă din ultimii trei ani şi jumătate. În ianuarie 2021, dobânda cheie era de doar 1,25%, la un minim istoric, iar de atunci a tot crescut.
Când vor scădea ratele după ce BNR a redus dobânda-cheie
"Este un semnal că inflaţia a intrat pe un trend descendent şi BNR crede că va rămâne pe acest trend descendent. Vedem şi faptul că BCE a scăzut deja rata de dobândă. Şi probabil şi FED va opera această tăiere", spune Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA România.
Odată cu această decizie, Banca Naţională dictează practic începutul unui ciclu de relaxare monetară.
"Nu va fi de un impact foarte mare. Ci vorbim de o direcţie pe care BNR vrea să o dea în economie.
Dobânzile la care se împrumută populaţia şi firmele vor fi mai mici. Dobânzile, atât cele actuale, cât mai puţin cele pentru creditele noi", a declarat Florin Andrei, analist financiar.
Creditarea va fi mai ieftină, iar împrumuturile ar putea creşte. Şi ratele vor scădea.
"Cei care au credite legate la ROBOR vor beneficia imediat de această scădere de dobândă la următoare ajustare a ratei de dobândă pentru împrumut. Cei care au rate la IRCC vor beneficia din primul trimestru al anului viitor", mai spune Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA România.
Indicele Robor ar urma să scadă cu 0.25%
Indicele ROBOR ar urma să scadă cu 0,25% şi să ajungă la 5,75%. Aceeaşi valoare ar putea s-o aibă şi IRCC, însă abia din ianuarie 2025. Asta se va traduce în rate mai mici cu câţiva lei în lunile următoare.
"Va trebui să mai aşteptăm şi creditorii vor avea de suportat poveri însemnate. Rate foarte mari la credite pentru că nu scade inflaţia atât cât ar trebui să scadă. Am rămas cu această inflaţie pe primul loc în UE. Şi de asta şi BNR a ezitat să reducă dobânda. Şi acum o reduce foarte puţin", susţine Bogdan Glăvan, profesor de economic.
Inflaţia pe luna mai a fost de 5,1%. Iar ritmul în care scade este extrem de lent. Aşa că economiştii se aşteaptă ca următoarele tăieri de dobândă făcute de BNR să fie tot cu un sfert de punct procentual. Dobânda cheie ar putea fi din nou redusă în august şi octombrie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰