Antena Meniu Search
x

Ședință crucială la BNR. S-ar putea decide prima tăiere a dobânzii cheie, după 3 ani şi 6 luni

Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României se întâlneşte vineri într-o nouă şedinţă pe probleme de politică monetară, după ce, la întâlnirea precedentă din luna mai, a decis să menţină dobânda cheie la 7% pe an. După trei ani şi jumătate, BNR ar putea decide, în sfârşit, prima tăiere a dobânzii cheie, cea care, ne va da o direcţie încotro se duc ratele noastre.

de Redactia Observator

la 05.07.2024 , 12:56

Aşadar, de la 7%, cât este în prezent, dobânda ar putea ajunge la 6,75%. Ar fi prima modificare după ianuarie 2023, când a fost urcată la 7% și prima scădere de după ianuarie 2021, când rata era coborâtă la 1,25%, un minim istoric.

Nu este o reducere semnificativă, dar este un semnal foarte important care indică faptul că, în viitor, dobânzile băncilor ar trebui să scadă. Astfel creditele ar deveni mai ieftine.

ROBOR la 3 luni, în scădere

Vezi și

Ratele noastre vor rămâne cam la fel, dar vom avea certitudinea ca indicii ROBOR şi IRCC vor rămâne la un nivel constant. Adică nu vom avea teama de noi creşteri. ROBOR la trei luni a scăzut deja la 6% şi a ajuns la cea mai mică valoare din ultimii doi ani. Iar IRCC are o valoare de 5,86%.

În plus, și inflaţia a scăzut mai mult decât se aşteptau analiştii. Ceea ce, în teorie, ar permite şi o ușoară relaxare a politicii monetare. Dar tot inflația este cea care ar putea determina şi menținerea dobânzii cheie, dacă luăm în calcul posibilele efecte ale creșterii accizelor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Vă faceţi de obicei o asigurare de călătorie când plecaţi în vacanţe?
Observator » Stiri economice » Ședință crucială la BNR. S-ar putea decide prima tăiere a dobânzii cheie, după 3 ani şi 6 luni