Antena Meniu Search
x

Video Care sunt cu adevărat şansele ca românii cu salariul minim să mai primească încă 200 de lei

Salariul minim pe economie ar putea creşte din iunie, însă doar dacă vrea angajatorul. Un proiect care permite acordarea a 200 de lei neimpozabili a fost deja elaborat de Ministerul de Finanţe şi ar putea fi adoptat în curând de Guvern. Doar că oamenii, deşi s-ar bucura să primească ceva în plus, nu sunt foarte optimişti că se va întâmpla asta.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 05.05.2022, 21:40

Shutterstock Vezi și

Pentru salariul minim pe economie, Cristina Zaroghevici este confecţionier la o fabrică de mobilă din Capitală. 

Cristina Zaroghevici, angajată: Încercăm să ne descurcăm. Încercăm să ne distribuim banii cât putem, că-s puţini, că..asta e. Prima dată rata, facturile şi ce rămâne, mai supravieţuim cât putem până la următorul salariu. 

Colega ei e în aceeaşi situaţie. 

Mădălina Mitroi, angajată: Este foarte mic. S-au scumpoit toate, chiria foarte scumpă, gazele, întreţinere. Mai sunt şi copii minori. Foarte greu, dar mă descurc cumva. 

Pe acelaşi subiect

Din iunie, cei care câştigă salariul minim pe economie ar putea primi 200 de lei în plus. Însă angajatorul nu e obligat să dea banii. Dacă se adaugă 200 de lei la salariul minim brut pe economie, acesta ajunge la 2750 de lei. Din acesti bani, angajatul rămâne în mână cu doar 1724 de lei, restul se duce către stat. Avantajul în cazul în care angajatorul decide să ofere cei 200 de lei în plus ar fi că, pentru această sumă, nu va mai plati niciun fel de taxe şi impozite către stat. 

Traian Ispasiu, proprietar firmă mobilă: Sunt unul dintre antreprenorii care sunt deschişi la acest lucru. Am să măresc salariile angajaţilor. Pun în balanţă foarte mult şi faptul că este o inflaţie mare. Salariile de acum nu mai sunt salariile care au fost. Puterea de cumpărare a scăzut. 

Ce ar însemna pentru angajaţi cei 200 de lei în plus

Cât de mult i-ar ajuta pe angajaţi cei 200 de lei în plus?

Mădălina Mitroi, angajată: Decat nimic, sunt buni şi acei 200 de lei.

Cristina Zaroghevici, angajată:  Ar fi bine să ne dea şi mai mult de 200. 

Cred că dacă ar avea guvernul 200 de lei la salariu, nu cred ca i-ar ajuta cu nimic.

Adrian Măniuţiu, analist economic: Vorbim despre o recomandare. E o măsură facultativă pe care firmele pot alege s-o aplice. Fără să pună o presiune suplimentară fiscală pe firme, acestea îşi pot recompensa angajaţii cu cei 200 de lei în plus. 

Cum măsura nu este obligatorie, mulţi sunt sceptici asupra faptului că angajatorii vor oferi majorările salariale. 

Florin Jianu, preşedinte CNIPMMR: Suntem după pandemie, după doi ani în care competitivitatea companiilor româneşti a avut foarte mult de suferit în această perioadă şi mai suntem şi la graniţele unui război. Deci e dificil de spus cine şi cum îşi va permite să crească salariul cu 200 de lei. 

În România există în prezent aproximativ 1,6 milioane de angajaţi care câştigă salariul minim pe economie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Care sunt cu adevărat şansele ca românii cu salariul minim să mai primească încă 200 de lei