Antena Meniu Search
x

Video Cât ar putea dura blocajul programului "Casa Verde". Unele persoane vor să renunţe la banii de la stat şi să facă pe cont propriu

Judecătorii au pus sub cheie "Casa Verde". Programul a fost suspendat printr-o decizie a magistraţilor din Oradea. Aproape 90 de mii de români au rămas cu ochii în soare şi aşteaptă acum deblocarea banilor. Specialiştii cred că totul ar putea dura chiar şi trei luni. 

Alin Stan
de Alin Stan

la 27.09.2023, 19:40

Vezi și

Andrei a aplicat la Programul "Casa Verde" acum o lună. Atunci, i se citea pe faţă entuziasmul că, în sfârşit, va avea facturi mai mici la energia electrică.

Cât ar putea dura blocajul programului "Casa Verde"

Andrei, aplicant: Mă uit pe lista de instalatori şi apoi încerc să văd şi review-urile.

Acum, indignat, spune că renunţă la banii de la stat şi continuă pe cont propriu.

Pe acelaşi subiect

Andrei, aplicant: Sunt dezamăgit că s-a suspendat programul, evident. Am planificat oricum instalarea. Nu ştim cât durează acum să repornească programul. Au stat la oră fixă să dea click şi să intre în program. Sunt unul dintre ei, dezamăgit.

Totul a pornit de la procesul câştigat de o firmă care a fost respinsă de Administraţia Fondului pentru Mediu şi nu a intrat pe lista instalatorilor autorizsaţi. Judecătorii au decis supendarea programului. 90 de mii de români sunt afectaţi de decizie.

Aceasta a făcut contestație și astfel se blochează un program pentru aproape 90 de mii de case. Practic, se suspendă întrega procedura de publicare a listei instalatorilor validați, de alegere a acestora de către beneficiari și de încheiere a contractelor de finanțare.

Laurenţiu Neculaescu, preşedinte AFM: Avem termen de recurs cinci zile. Administraţia Fondului pentru Mediu, astăzi o să înainteze recursul instanţei. Să sperăm că se va judeca cu celeritate. Această firmă spune că nu a primit solicitarea de clarificări din partea Administraţiei Fondului pentru Mediu, ceea ce nu este adevărat. Mail-ul a fost trimis în data de 12 către instalatorul respectiv, însă el nu a răspund deloc la acel mail.

Blocaţi sunt acum şi cei peste 500 de instalatori care au o singură variantă: să aştepte. Până în acest moment peste 60 de mii de aplicanţi şi-au ales instalatorul.

Dan Tudose, administrator firmă panouri: Aşteptăm să repornească în cât mai scurt timp, dar din experienţa anterioară, cel puţin 3 luni nu vom putea instala niciun sistem fotovoltaic. Acum tot programul este suspendat nu putem să plătim angajaţii aşa cum ar trebui şi suntem încurcaţi de această întrerupere a programului.

Aceste sisteme odată instalate ar reduce semnificativ facturile.

Adrian Vintilă, expert în energie: Asta ar fi însemnat peste 260 de mii de kw putere instalată în gospodăriile românilor. Pare că o să mai dureze până o să vedem această energie verde produsă şi consumată în locuinţele noastre.

Două zeci de mii de lei este suma pe care statul o acordă fiecărui beneficiar, iar contribuţia proprie este de două mii de lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Stiri economice » Cât ar putea dura blocajul programului "Casa Verde". Unele persoane vor să renunţe la banii de la stat şi să facă pe cont propriu