Video Prima creşă verde din România nu şi-a putut deschide porţile pe 11 septembrie. Construcţia, finalizată în 3 luni, iar autorizaţia, în 7
În România durează mai mult să autorizezi, decât să construieşti de la zero. Deşi a fost finalizată în mai puţin de 4 luni, prima creşă verde din ţara noastră nu şi-a putut deschide porţile pe 11 Septembrie. Se întâmplă la Fălticeni, județul Suceava, iar motivul este unul dezamăgitor: Birocraţia.
Cătălin Coman, primar Fălticeni: Deci, o mică parte a dosarelor pentru autorizarea creşei. Vorbim de avizul de securitate la incendiu ISU, vorbim despre Direcţia de Sănătate Publică, de DSVSA, de ITM, de Inspectoratul Şcolar Judeţean şi de toate instituţiile care au atribuţii în autorizarea unei unităţi de învăţământ.
Creşa a fost finalizată anul trecut în decembrie, iar construcţia a durat numai 3 luni şi trei săptămâni. Autoritățile locale spun că, deşi au demarat procedura de avizare în luna ianuarie a acestui an, abia la sfârșitul lunii august au primit autorizația de funcționare.
Cătălin Coman, primar Fălticeni: A trebuit să solicităm o comisie de la Aracip, care să vină să verifice o serie de aspecte semnalate în legislaţia de riguoare a trebuit să facem un nou scenariu de securitate de incendiu, undeva la începutul lunii martie, aprilie. La începutul lunii aprilie am solicitat această vizită a Aracipului, pentru care am fost planificaţi pe data de 21 iunie 2023.
Acum, este demarată procedura de recrutare a personalului, după care, va urma deschiderea creşei. Autoritățile speră ca până la 1 noiembrie creșa să devină funcțională.
Cezar Anuței, purtător de cuvânt ISJ Suceava: Creşa va organiza concurs de ocupare a posturilor şi cu comisii avizate de către Inspectorat. Această procedură durează aproximativ o lună de zile.
Unitatea de la Fălticeni este prima creșă verde din Romania construita cu finanțare prin PNRR. Are dotări și sisteme moderne.
Mariana Amarie, director delegat: Are panouri fotovoltaice şi panouri solare, care atrag lumina şi căldura naturală şi o redă inapoi sub formă de caldura, sub forma de energie.
În plus, cei mici vor avea o serie de facilităţi.
Angela Bertea, reporter Observator: Camerele de joacă sunt pregătite, aici, copiii vor învăţa lucruri interesante din joacă, chiar şi jucăriile îi asteapta pe cei mici.
Părinte: Am văzut că este nouă şi condiţiile sunt foarte bune la fel şi doamnele care se ocupă, sunt foarte bine pregătite şi empatice.
Până acum, la nivelul unităţii de învăţământ au fost înscrişi 125 de copii.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰