Antena Meniu Search
x

Cât este salariul minim pe economie în România

Anul 2024 a venit cu schimbări masive în România, din punct de vedere financiar, una dintre acestea fiind majorarea salariului minim pe economie.

de Redactia Observator

la 14.03.2024, 08:59

Salariul minim pe economie a crescut de la 1 ianuarie 2024
Salariul minim pe economie a crescut de la 1 ianuarie 2024 - Profimedia (imagine ilustrativă)
  • Salariul minim pe economie a crescut de la 1 ianuarie 2024.

Concret, de la 1 ianuarie 2024, salariul minim brut pe economie a ajuns la 3.300 de lei, ceea ce înseamnă că cei care lucrează pe un astfel de salariu încasează, în mână, puţin peste 2.000 de lei.

Se ajunge la o asemenea situaţie, ca angajatorul să cheltuie chiar peste 3.300 de lei pentru a oferi angajatului un salariu de puţin peste 2.000 de lei pentru că mai sunt de luat în calcul numeroasele taxe şi impozite care sunt de achitat.

Ce taxe şi impozite plătim la salariul minim pe economie

Ca la orice salariu, şi cei care lucrează pe salariul minim pe economie au de achitat numeroase taxe şi impozite către stat. Vorbim despre asigurarea socială şi asigurarea socială de sănătate, dar şi despre deducere personală, impozit pe venit sau contribuţie asiguratorie pentru muncă.

Din aceste motive, angajatul încasează doar circa două treimi din banii pe care angajatorul îi cheltuie pentru achitarea salariului său.

Totuşi, trebuie precizat că nu în toate domeniile vorbim despre un salariu minim pe economie de 3.300 de lei. În agricultură şi industria alimentară salariul minim pe economie este de 3.436 lei, iar în construcţii salariul minim pe economie este de 4.582 lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri economice » Cât este salariul minim pe economie în România