Antena Meniu Search
x

Video Cât va costa din toamnă un apartament de 2 camere din Bucureşti, care acum e 115.000 euro. Modificări majore în economie din septembrie

Toamna aduce scumpiri! La Vacanţe, ieşiri la restaurant, transport, bilete la teatru, film şi concerte. Guvernul vrea să strângă mai mulţi bani şi măreşte taxa pe valoarea adăugată. Preţurile apartamentelor ar putea creşte şi ele,  la fel energia termică şi lemnele de foc.  

de Redactia Observator

la 25.07.2023, 20:10

Vezi și

Guvernul Ciolacu vrea să elimine TVA-ul de 5% din septembrie şi să lase doar două cote: 9 şi 19%. Sectorul imobiliar va fi primul afectat. Pentru locuinţele cu o suprafaţă de cel mult 120 mp şi o valoare de până în 120.000 euro, taxa pe valoarea adăugată ar putea creşte de la 5 la 9%.

Vlas Veaceslav, dezvoltator imobiliar: Presupune o schimbare în abordare faţă de preţul final sau această majorare se poate reflecta în calitatea pe care dezvoltatorii o propun pentru clientul final.

Florentina Lazăr, reporter Observator: Preţul acestui apartament cu 2 camere din nordul Capitalei este 115.000 euro. Odată ce TVA-ul va creşte de la 5 la 9%, acelaşi apartament ar putea costa din toamnă cu peste 4.000 de euro mai mult.

Dezvoltatorii imobiliari au şi varianta să păstreze preţul, dar să micşoreze suprafaţa construită. 

Pe acelaşi subiect

Adrian Negrescu, analist economic: Creșterea TVA-ului se va simți imediat, începând cu 1 septembrie, dacă va fi aplicată de la acea dată. Va deveni o misiune aproape imposibilă pentru majoritatea românilor să își mai cumpere un apartament, chiar și o garsonieră.

Şi vacanţele s-ar putea scumpi

Guvernul vrea să impună restaurantelor TVA de 19%, în loc de 9%. 

Marcel Boloş, ministrul de Finanţe: Cine are bani de mâncat la restaurant nu cred ca se pune problema să fie protejat din punct de vedere social. Tot ce înseamnă restaurante şi activităţi distractive. Nu au nevoie de această cota de TVA redusă.

Am putea plăti mai mult şi pentru transportul public, telegondolă, telecabină şi când ne plimbăm cu mocăniţa.

Sezonul rece ar putea aduce alte majorări, la încălzire şi lemne de foc

Sebastian Burduja, ministrul energiei: Cred că orice măsura trebuie să fie foarte bine gândită. 

Adrian Benţa, economist: Preţurile la energia termică sunt preţuri reglementate, aprobate de autorităţi, însă cu siguranţă în momentul în care avem o creştere a TVA-ului de la 5 la 9%, mă aştept ca preţul la energia termică să crească chiar cu 4%.

Guvernul vrea să schimbe TVA din septembrie, dar economiştii spun că noile măsuri fiscale ar trebui introduse de la 1 ianuarie, ca să nu destabilizeze bugetele firmelor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri economice » Cât va costa din toamnă un apartament de 2 camere din Bucureşti, care acum e 115.000 euro. Modificări majore în economie din septembrie