Antena Meniu Search
x

De unde cumperi leva în 2023. Cursul oficial şi la casele de schimb

Foarte mulţi români decid să-şi petreacă vacanţa de vară în Bulgaria, iar una dintre cele mai mari probleme pentru ei este să-şi procure leva bulgărească înainte de a ajunge în ţara vecină.

de Redactia Observator

la 25.07.2023, 14:01

Leva bulgărească este cotată la puţin peste 2,5 lei româneşti
Leva bulgărească este cotată la puţin peste 2,5 lei româneşti - Profimedia
  • Sute de mii de români preferă să-şi petreacă vacanţa de vară în Bulgaria.

În jur de 750.000 de români sunt aşteptaţi să-şi petreacă vacanţa de vară din acest an în Bulgaria. La prima vedere cifra pare foarte mare, însă suntem încă departe de recordul înregistrat înainte de pandemia de coronavirus, când peste 2,1 milioane de români alegeau să-şi petreacă vacanţa de vară în Bulgaria.

Una dintre marile probleme cu care se confruntă românii care aleg să-şi petreacă vacanţa de vară în Bulgaria este dificultatea cu care îşi procură leva bulgărească înainte de a ajunge în ţara vecină.

De unde poţi să cumperi leva bulgărească la un curs avantajos 

Dacă aveţi de gând să mergeţi în Bulgaria, specialiştii recomandă să cumpăraţi leva încă dinainte de a ajunge în ţara vecină, dar să fiţi foarte atenţi la cursul oferit, în ideea ca acesta să nu difere foarte mult de cursul afişat de reprezentanţii Băncii Naţionale a României.

Pe acelaşi subiect

Totuşi, deşi foarte mulţi români merg în vacanţă în Bulgaria, reprezentanţii caselor de schimb valutar de la noi, dar şi cei ai băncilor nu sunt foarte bine pregătiţi în a oferi leva bulgărească, astfel că de cele mai multe ori este posibil să fie nevoie să anunţaţi cu ceva timp înainte suma pentru care doriţi schimb.

De unde poţi să cumperi leva după ce ai trecut graniţa în Bulgaria 

În Bulgaria, există numeroase case de schimb valutar atât imediat după graniţă, cât şi în staţiunile turistice. Totuşi, specialiştii nu recomandă neapărat să cumpăraţi leva de la casele de schimb valutar din Bulgaria decât dacă este mare nevoie.

Se recomandă mai degrabă efectuarea de plăţi cu cardul bancar sau extragerea de leva de la bancomat, iar schimbatul să fie, eventual, doar pentru mărunţiş, cum ar fi, de exemplu, pentru plata bacşişului la restaurant.

Cum a evoluat cursul BGN în 2023

La momentul actual, leva bulgărească este evaluată la 2,5154 lei româneşti, în scădere faţă de zilele precedente. De exemplu, pe 19 iulie 2023, leva bulgărească era cotată la aproape 2,53 lei, iar în anumite zile din luna mai chiar a depăşit 2,54 lei.

Totuşi, de-a lungul timpului, cursul a oscilat în jurul a 2,52 lei româneşti pentru o leva bulgărească. În 2023, într-o singură zi, pe 26 ianuarie 2023, leva bulgărească a coborât sub 2,5 lei, fiind cotată la 2,4980 lei româneşti.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă gândiţi la o asigurare RCA în rate, din cauza scumpirilor?

Observator » Stiri economice » De unde cumperi leva în 2023. Cursul oficial şi la casele de schimb