Antena Meniu Search
x

Video Cât vor costa carburanții după compensarea de 50 de bani pe litru. Guvernul doar speră că va intra în vigoare de vineri

Atât s-a putut! Benzina şi motorina vor fi compensate, de mâine, cu 50 de bani, a decis Guvernul. Teoretic. Practic, puţine benzinării vor reuşi să-şi modifice peste noapte casele de marcat. În plus, reducerea este benevolă. Companiile care vor reduce prețul își vor putea compensa jumătate din sumă cu ce au de plată la stat. 

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 30.06.2022, 19:20

Vezi și

De mâine, ar trebui să vedem la pompă preţuri mai mici cu 50 de bani. Dar, cum ordonanţa a fost adoptată pe repede înainte, e greu de crezut că benzinăriilor vor fi gata să ofere reducerea chiar de la 1 iulie. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Virgil Popescu, ministrul Energiei: Mi-aş dori eu ca, începând de mâine, să vedem scăderi de preţ. Pentru că aplicaţiile informatice pot fi modificate relativ repede. 

Dan Schwartz, analist economic: De pe o zi pe alta, cu siguranţă nu se poate aplica. Trebuie modificate preţurile, trebuie modificate casele de marcat. Trebuie să contacteze furnizorul de servicii ca să modifice casa de marcat.

Pe acelaşi subiect

Cum se va face compensarea la benzină și motorină

Mădălina Chițac, reporter Observator: Pentru început, benzinăriile vor suporta din propriile costuri compensarea cu 50 de bani pentru fiecare litru de carburant. Urmând ca, mai apoi, să plătească taxe mai mici către stat.

Mihai Diaconu, secretar de stat Ministerul Finanţelor: Compensarea se va face cu obligaţiile fiscale ale acestora, TVA, impozit pe profit. Din analizele noastre, estimăm că stingerea se va face pe partea de TVA. Costurile vor fi în jur de 800 de milioane de lei. 

Reducerea la carburanți se aplică pentru trei luni și este voluntară pentru companii

Dar benzinarii pot în continuare să mărească preţurile la pompă. Creşterile exagerate însă vor fi considerate acţiuni speculative. 

Gabriel Biriş, analist fiscal: Benzinăriile din lanţurile mari vor aplica reducerea imediat ce este posibil să-şi adapteze casele de marcat. Probabil vom vedea diferenţe la pompă. 

Radu Burnete, director Concordia: Ele nu pot fi forţate să facă această reducere. Sentimentul meu e că, în principiu, o vor face. 

După aplicarea compensării, motorina ar urma să coste aproximativ 8,7 lei pe litru, iar benzina 8,2 lei. La un plin de 50 de litri de carburanţi, economia va fi de circa 25 de lei. Între timp, în mai multe oraşe din ţară au fost proteste faţă de scumpirea combustibilului. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri economice » Cât vor costa carburanții după compensarea de 50 de bani pe litru. Guvernul doar speră că va intra în vigoare de vineri