Antena Meniu Search
x

Nicolae Ciucă, despre compensarea preţului la carburanţi, considerată ridicolă de mulţi români: Atât a putut statul să suporte

Preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă a vorbit, luni, în şedinţa BPN, despre decizia privind compensarea preţului la combustibili, criticată de mulţi români şi catalogată drept ridicolă. El le-a spus colegilor din partid că măsura a fost luată cu precauţie, pentru că Guvernul nu poate pune în pericol stabilitatea ţării.

de Redactia Observator

la 27.06.2022, 14:54

Nicolae Ciucă, despre compensarea preţului la carburanţi, considerată ridicolă de mulţi români: Atât a putut statul să suporte
Nicolae Ciucă, despre compensarea preţului la carburanţi, considerată ridicolă de mulţi români: Atât a putut statul să suporte

Preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă le-a spus liberalilor în şedinţa conducerii PNL, despre compensarea decisă în privinţa preţului carburanţilor, că Executivul a fost nevoie să îşi asume această decizie cu precauţie, pentru că nu vor să pună în pericol stabilitatea ţării. 

”În momentul în care am luat această decizie, ea a fost discutată în coaliţie şi a fost agreată de toţi membrii coaliţiei. De asemenea, a fost discutată şi soluţia, ţinând cont că trebuie să fim cât se poate de realişti şi să vedem care este suma de bani pe care o avem în bugetul statului. Personal, aş fi vrut să putem să asigurăm o compensare mai mare dar în momentul acesta, vreau să ştie toţi cetăţenii ţării, că aceasta este realitatea, atât am putut asigura de la bugetul statului”, a spus premierul. 

Premierul a precizat că ”a discutat inclusiv cu cei din industrie, pentru că nu îşi doreşte să se ajungă şi în România la restricţionarea cantităţii de carburant care se poate cumpăra de la pompă”.  

”Am căutat ca, prin această măsură, să existe asigurarea de carburant necesară desfăşurării activităţii economice. Prin această măsură, nu le anulăm pe cele care sunt deja în vigoare, ea este o măsură complementară. Şi de asemenea, doresc să spun, pentru că am avut această discuţie şi în cadrul BPN, toate elementele au fost analizate ţinând cont de realitate. România în momentul de faţă îşi poate asigura un sfert din producţia proprie de petrol. chiar s-au vehiculat cifre, la o tonă de petrol naţional, trebuie să importăm 3 şi ceva petrol sau produse petroliere, pentru că motorina nu se produce în ţară. Acestea sunt elementele de realitate pe care le-am avut în vedere”, a spus Ciucă. 

Pe acelaşi subiect

El a menţionat că ”nu a fost vorba de o dezbatere, o dispută care dă mai mult”. ”Nu cred că trebuie să le creăm cetăţenilor ţării aşteptarea că cineva ar fi putut mai mult şi nu a dat. Afirm cu toată responsabilitatea. (..) De aceea am şi luat termen 3 luni de zile, ţinând cont că piaţa este volatilă”, a adăugat Nicolae Ciucă. 

Ce se întâmplă dacă benzinăriile măresc preţul la carburanţi

Despre modalitatea cum va fi implementată măsura, Ciucă a spus că măsura se va concretiza într-o Ordonanţă de urgenţă şi va trebui să fie aplicată. 

Întrebat dacă poate garanta că vineri preţul la carburanţi va fi redus la toate benzinăriile, inclusiv cele private, premierul a răspuns: ”Mediul privat este liber să îşi stabilească măsurile şi modalitatea în care îşi desfăşoară business-ul. În acest moment, reglementarea este la nivelul Guvernului şi va include tot spectrul. Nu am discutat punctual ce se va întâmpla la benzinăriile private”. 

Potrivit premierului, decizia s-a luat în urma unei analize temeinice, şi a atras atenţia asupra pericolului comunicării pe această temă, care poate duce la aşteptări din partea populaţiei, pe care Guvernul să nu le poată aplice. 

El a mai explicat că decizia privind compensarea cu 50 de bani a preţului litrului de carburant a ţinut cont de realitatea resurselor pe care Guvernul le are în acest moment. 

PNL va susţine menţinerea cotei unice de impozitare

Nicolae Ciucă a declarat că PNL va susţine menţinerea cotei unice de impozitare, astfel încât să putem să asigurăm stabilitatea şi predictibilitatea mediului de afaceri şi nu va susţine suprataxarea, dar că a votat eliminarea excepţiilor, în ceea ce priveşte fiscalitatea, în conformitate cu PNRR.

”Am decis ca în ceea ce priveşte fiscalitatea, PNL va susţine menţinerea cotei unice de impozitare, astfel încât să putem să asigurăm stabilitatea şi predictibilitatea mediului de afaceri. Nu vom susţine suprataxarea, pentru a putea, în felul acesta, să asigurăm protecţia locurilor de muncă şi să putem să gestionăm astfel încât să nu crească preţul la bunuri şi servicii”, a spus Ciucă. 

El a precizat că PNL a mai decis, prin vot, în şedinţa conducerii, eliminarea excepţiilor, în ceea ce priveşte fiscalitatea, în conformitate cu PNRR. 

”Ne gândim la eliminarea facilităţilor fiscale pentru băuturile carbogazoase pe bază de zahăr şi ne gândim creşterea impozitului la jocurile de noroc. Desigur mai este o serie întreagă de elemente tehnice care urmează să fie stabilite de către tehnicienii Ministerului de Finanţe”, a precizat Ciucă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Stiri politice » Nicolae Ciucă, despre compensarea preţului la carburanţi, considerată ridicolă de mulţi români: Atât a putut statul să suporte