Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Preţul cerut lui Valentin pentru o chirie la Piaţa Muncii. "Mobila pusă la întâmplare, televizorul ăla vechi"

Chiriile ajung la un nivel incredibil! Proprietarii cer şi o mie 500 de euro pe lună - adică peste şapte mii de lei - pentru un apartament cu două camere din Bucureşti. Şi nu este un caz izolat. Chiria medie sare de o mie de euro pe lună în patru cartiere din Capitală şi Braşov. Chiar şi aşa, locuinţele din zone bune îşi găsesc chiriaşi mai repede decât ai crede. 

de Mădălina Chiţac

la 26.08.2024 , 19:35

"Ăsta din Piaţa Muncii, mobila se vede că e pusă la întâmplare. Masa din ce a mai avut şi proprietarul. Televizorul ăla vechi", spune chiariaşul. 

Valentin Grecu caută de două săptămâni un apartament cu două camere în care să se mute. Gata să plătească 600 de euro pe lună chirie, este dezamăgit de pretenţiile proprietarilor. 

Chiriile au sărit în aer

Vezi și

"Astea care arată cât de cât bine, deja se duc în 700 de euro. Preţurile sunt enorme. Au un apartament şi vor să scoată cât mai mult pe el. Dacă pun o mobilă bună, mai cresc din preţ. Dacă e o zonă ok, iarăşi", mai spune Valentin Grecu. 

Pe acelaşi subiect

Aşa au apărut pe piaţă locuinţe care se închiriază cu peste 1.000 de euro pe lună. Fără să fie de lux. Apartamentul din zona Aviaţiei are o suprafaţă de 80 de metri pătraţi şi 3 camere. În urmă cu 4 ani, acesta se închiria la preţul de 900 de euro. Între timp, chiria a tot crescut şi am ajuns, în 2022, la o chirie de 1.200 de euro, iar acum se închiriază la 1.500 de euro. 

Aceasta este tariful mediu cerut de proprietarii care închiriază locuinţe în cel mai scump cartier din România, Primăverii, din Bucureşti. Pe locul doi este zona Aviatorilor – Kiseleff, cu 1.250 de euro, urmată de Herăstrău, unde nu te muţi fără 1.150 de euro, în medie, pe lună. Surpriza vine de la cartierul aflat pe locul 4: Calea Poienii din Braşov. 1.000 de euro chirie pe lună. 

"Au crescut foarte mult preţurile de vânzare. Dacă ne uităm în Aviaţiei, cred că în ultimii 4 ani avem cu 60-70% un preţ mai mare. Investitorul vrea să-şi obţină acel randament", a declarat Georgian Marcu, expert imobiliar. 

Zona dictează preţul 

În plus, zona dictează preţul. De multe ori, chiriaşii plătesc nu pentru o suprafaţă generoasă şi dotări premium, ci doar pentru un cartier bun. Aşa se întâmplă şi la Cluj-Napoca şi Constanţa, unde chiria lunară este 600 - 650 de euro, în medie. La Iaşi şi Timişoara, proprietarii cer în jur de 500 de euro. 

"Se poate observa o explozie a cererii în marile oraşe. Pe fondul cererii crescute şi a ofertei reduse, o majorare a preţurilor.Vedem creşteri de până la 20% în cazul garsonierelor, apartamentelor cu 2 sau 3 camere", spune Corina Vârlan, reprezentant platformă imobiliară. 

Agenţii imobiliari spun că apartamentele care au chirie sub 1.000 de euro îşi găsesc chiriaşi în 24 de ore după ce apare anunţul. Iar cele de peste 1.000 de euro, în cel mult o săptămână. 

Mădălina Chiţac Like

Mi-am dorit mereu să am locul ăla de muncă “ieșit din tipare”. Îmi plac oamenii și lucrurile palpitante, îmi place imprevizibilul și ineditul. Iar reporteria are din plin așa ceva.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Ştiri economice » Preţul cerut lui Valentin pentru o chirie la Piaţa Muncii. "Mobila pusă la întâmplare, televizorul ăla vechi"