Antena Meniu Search
x

Câţi bani trebuie să aibă românii în conturi pentru a fi încadraţi la categoria "avere mare". Proiectul pus în dezbatere de ANAF

ANAF ar urma să stabilească ce înseamnă o "avere mare" pentru români. Astfel, potrivit unui proiect de ordin pus în dezbatere publică, o persoana fizică cu avere mare va însemna acea persoana fizică rezidentă fiscal în România, care deține o avere, atât în România, cât și în străinătate, estimată la o valoare mai mare de 25 de milioane de euro, echivalentul în lei. 

de Redactia Observator

la 02.02.2023, 18:29

Câţi bani trebuie să aibă românii în conturi pentru a fi încadraţi la categoria "avere mare". Proiectul pus în dezbatere de ANAF
Câţi bani trebuie să aibă românii în conturi pentru a fi încadraţi la categoria "avere mare". Proiectul pus în dezbatere de ANAF - Shutterstock/Arhivă

Echivalentul în lei al celor 25 de milioane de euro este calculat la cursul mediu al euro din anul precedent estimării averii, stabilit de Banca Națională a României, pe baza datelor deținute/obținute de ANAF, în conformitate cu dispozițiile legale.

Proiectul arată că estimarea averii se face pe baza datelor și informațiilor deținute sau obținute de Agenția Națională de Administrare Fiscală, în conformitate cu dispozițiile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, cu privire la bunurile mobile și imobile deținute, precum și activele financiare deținute, transmite Mediafax.

Agenția Națională de Administrare Fiscală va notifica persoanele fizice cu privire la faptul că acestea fac parte din grupul persoanelor fizice cu averi mari, mai arată proiectul de act normativ.

Grupul de persoane fizice cu averi mari se actualizează o dată la 3 ani

Pe acelaşi subiect

Grupul de persoane fizice cu averi mari se actualizează o dată la 3 ani.

Demersul definirii persoanelor cu avere mare face parte din procesul de creare a premiselor legislative şi organizatorice necesare implementării programului de asigurare a conformării fiscale a persoanelor fizice cu averi mari și a metodelor indirecte de control, ca o expresie normală de integrare a României în tendinţele globale de abordare a fiscalităţii, arată expunerea de motive.

În scopul asigurării conformării fiscale voluntare a persoanelor fizice ANAF poate proceda la aplicarea unor tratamente fiscale alternative de creștere a conformării fiscale voluntare, pe baza riscurilor identificate, precum și la selectarea, pe baza analizei de risc, a persoanelor fizice care prezintă risc de neconformare la declararea veniturilor impozabile, în vederea efectuării de verificări ale situației fiscale personale/verificări documentare, în condițiile legii.

Tratamentele fiscale alternative constau în îndrumarea persoanelor fizice cu averi mari, în scopul facilitării conformării fiscale voluntare și derularea unor programe de notificare a persoanelor fizice privind problemele de neconformare identificate.

Responsabilă cu aceste acțiuni este Direcția generală control venituri persoane fizice.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri economice » Câţi bani trebuie să aibă românii în conturi pentru a fi încadraţi la categoria "avere mare". Proiectul pus în dezbatere de ANAF