Antena Meniu Search
x

Beneficiarii cardurilor de energie, verificaţi de ANAF. Peste 500 de oameni aveau venituri pe loc de consum de peste 10.000 de euro

ANAF verifică beneficiarii cardurilor de energie. Unii dintre ei figurează cu venituri sub 2.000 lei, dar locuiesc cu persoane care câștigă 10.000 euro, a explicat ministrul Marcel Boloş

de Redactia Observator

la 25.01.2023, 17:17

Beneficiarii cardurilor de energie, verificaţi de ANAF. Peste 500 de oameni aveau venituri pe loc de consum de peste 10.000 de euro
Card energie - Inquam Photos / Alexandru Busca

Poșta Română a început printarea cardurilor de energie. Distribuirea va începe din 1 februarie iar primele plăţi de 700 de lei pentru ajutorul de încălzire se vor putea face din 20 februarie. A doua tranşă tot de 700 de lei se acordă în luna septembrie 2023. Sunt patru milioane de beneficiari a spus ministrul Marcel Boloş. Cardurile se acordă pe gospodărie, nu pentru fiecare persoană din locuință și pot fi folosite și pentru facturile restante.  Acesta a adăugat că beneficiarii care nu sunt acasă în ziua în care ar urma să se livreze cardul de energie vor fi înştiinţaţi printr-o scrisoare cu confirmare de predare-primire, iar ulterior vor urma procedurile interne ale Poştei Române.

527 de beneficiari ai cardurilor de energie aveau venituri pe loc de consum de peste 10.000 de euro

El a mai precizat că au fost găsite 527 de persoane care erau beneficiare ale cardului de energie, dar care înregistrează venituri pe loc de consum de peste 10.000 de euro.

"Acum e perioada în care noi culegem aceste informaţii, declaraţia pe propria răspundere, pentru că nu doar informaţiile de acolo din declaraţie sunt suficiente, urmează interogarea bazei de date la ANAF şi clarificarea situaţiei veniturilor. Până în 15 februarie, când noi virăm banii la Poşta Română, trebuie să avem clarificate aceste lucruri din perspectiva veniturilor pe care le realizează şi a gospodăriilor. Noi finanţăm locul de consum şi consumul energetic la acest loc de consum şi din acest punct de vedere facem această analiză pentru că ar fi nefiresc ca acest ajutor de încălzire să meargă spre acele gospodării care, iată, din interogarea bazelor de date de la ANAF, 527 de beneficiari sunt în venituri medii nete pe persoană, pe loc de consum peste 10.000 de euro. Deci ar fi nefiresc. 527 de cazuri avem care au această situaţie financiară bună, peste 10.000 de euro venit mediu pe persoană pe loc de consum. Deci ceea ce face nefiresc ca ajutorul de încălzire să fie acordat. Realizează venituri din alte surse care au fost identificate la ANAF", a mai afirmat Boloş.

Pe acelaşi subiect

El a menţionat că acele persoane figurează în evidenţele Ministerului Muncii cu venituri sub 2.000 de lei.

"Ei figurează în evidenţele Ministerului Muncii care ne livrează listele de beneficiari şi noi facem confruntarea cu bazele de date ale ANAF-ului pentru a identifica veniturile suplimentare pe care ei le realizează, pe de o parte, şi, pe de altă parte, facem confruntarea cu baza de date de la Direcţia de Evidenţă a Populaţiei, unde găsim toţi colocatarii care locuiesc împreună cu beneficiarii noştri şi în felul acesta determinăm venitul mediu net pe persoană de familie. (…) Au la adresa de domiciliu fie membri ai familie, co-locatari care realizează venituri, cele mai multe sunt din tranzacţii pe piaţa de capital sau venituri din tranzacţii de acţiuni, ca să dau câteva exemple în care ajunge cu acest venit mediu net pe persoană, pe familie la peste 10.000 de euro. În evidenţe la Ministerul Muncii figurează cu aceste venituri sub 2.000 de lei, dar locuiesc împreună cu membri ai familiei sau cu alţi co-locatari care realizează venituri din diverse surse şi media acestor venituri trece de 10.000 de euro", a mai transmis Marcel Boloş.

Cum iau românii cardul de energie pentru plata facturilor 

Executivul a aprobat, în urmă cu două săptămâni, Ordonanţa privind instituirea unor măsuri de sprijin suportate parţial din fonduri europene aferente politicii de coeziune 2014-2020, destinate categoriilor de persoane vulnerabile pentru compensarea preţului la energie. Actul normativ stabileşte procedurile care vor fi aplicate pentru distribuirea eficientă a voucherelor pentru energie în valoare nominală de 1.400 lei, care pot fi utilizate până la data de 31 decembrie 2023.

Sprijinul va fi acordat pe loc de consum/gospodărie vulnerabilă, în două tranşe, pe baza listei de beneficiari emise de Ministerul Muncii şi a cardurilor de energie emise şi distribuite, astfel: 700 lei/semestru, se acordă în luna februarie 2023, pentru perioada 1 ianuarie 2023 - 30 iunie 2023; 700 lei/semestru, se acordă în luna septembrie 2023, pentru perioada 1 iulie 2023 - 31 decembrie 2023.

Potrivit ordonanţei, CN Poşta Română SA va asigura serviciile de emitere, tipărire, formare şi condiţionare a plicurilor conţinând carduri de energie, certificate de validare a datoriilor şi înştiinţări privind neîndeplinirea venitului de eligibilitate şi distribuire prin trimitere de corespondenţă cu confirmare de primire, tipărirea, distribuirea şi colectarea declaraţiilor pe propria răspundere, precum şi efectuarea de plăţi prin serviciul de mandat poştal de către beneficiarii de sprijin.

De asemenea, Poşta Română va trimite către asociaţiile de proprietari/locatari certificatele de validare a datoriilor şi instrucţiuni privind modul de completare a acestora, precum şi înştiinţări privind neîndeplinirea venitului de eligibilitate. Sumele alocate celor două tranşe nu pot fi preschimbate în bani şi nu pot fi folosite pentru plăţi prin mandat poştal către alte destinaţii decât plata facturilor de energie.

De acest ajutor beneficiază pensionarii peste 60 de ani, inclusiv, cu venituri sub 2.000 lei, inclusiv, pensionarii de invaliditate, cu venituri sub 2.000 lei, inclusiv, persoanele cu handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri sub 2.000 de lei, inclusiv, familiile cu alocaţie de susţinere, familiile/persoanele cu ajutor social. Venitul net per coabitant, la nivelul unui loc de consum, nu trebuie sa depăşească 2.000 lei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » Beneficiarii cardurilor de energie, verificaţi de ANAF. Peste 500 de oameni aveau venituri pe loc de consum de peste 10.000 de euro