Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Câți bani trebuie să dea Andrei la notar, după ce își vinde apartamentul: "3% din valoare. E mult"

Fie că avem nevoie doar de o procură, vrem să parafăm o succesiune ori să vindem un teren, toate drumurile duc invariabil la notar, reprezentantul statului care certifică înţelegerile. Dar care costă din ce în ce mai mult. Onorariile pentru unele proceduri au crescut cu până la 50 la sută în ultimul an. Mai mult, în cabinetele notarilor publici nu se respectă întotdeauna tarifele de referinţă.

de Redactia Observator

la 06.07.2024 , 20:18

Divorţul la notar costă 750 de lei. Dar doar în tabelul cu preţuri minime. În realitate, e cel puţin 1.000 de lei. Şi asta pentru că statul taxează serviciile notariale mai rău ca păcănelele.

Prețurile variază în funcție de tipul actului notarial solicitat și cât de mare este impozitul. De exemplu, pentru o succesiune a unui apartament evaluat la 70.000 de euro, 55% din suma de bani pe care o va plati moștenitorul este onorariul notarial, adica 4.300 de lei, iar diferenţa de 45% reprezinta taxele si impozitul care se duc la stat, care ajung la aproape 4.000 de lei.

Prețurile variază în funcție de tipul actului notarial solicitat și cât de mare este impozitul

Vezi și

Preţurile notariale sunt de anul acesta mult mai mari. Pentru o loicuinţă, taxele variază în funcţie de zona în care se află şi de anul construcţiei, dar şi de anul în care a fost achiziţionată.

Pe acelaşi subiect

La cei 26 de ani ai săi, Andrei a decis să vândă apartamentul primit de la părinţi ca să se mute în Braşov, unde predă la o şcoală privată.

"Am înțeles că singura taxă pe care trebuie să o plătesc este impozitul de 3% pentru că e un apartament pe care l-am primit prin donație acum doi ani de zile şi taxa nu mai e 1%, e 3%. Deci 3% din valoarea apartamentului. Undeva la doua mii și ceva de euro. E mult", spune Andrei.

Explicaţia statului pentru un impozit mai pare pentru locuinţele deţinute de mai puţin de 3 ani este că în felul acesta descurajează specula imobiliară. Oricum, în stradă, taxele notariale sunt judecate diferit.

Notarii consideră că preţurile sunt corecte

"Noi am optat pentru un agent imobiliar care ne-a ajutat foarte mult și practic am mers doar pentru ultimele detalii la notar", spune o femeie.

De partea cealaltă, notarii consideră că preţurile sunt corecte, având în vedere volumul mare de muncă şi responsabilităţile.

"Dupa 13 ani pot spune cu o oarecare bucurie ca s-au actualizat si aceste onorarii notariale. Deoarece va dati seama ca in 13 ani am avut o crestere semnificativa a inflatiei, ceea ce a dus la o crestere semnificativa a costurilor administrative ale biroului: cheltuieli cu utilitatile, cu personalul", spune George Bivol, notar.

Notarii acordă şreduceri de 30% pentru tinerii care se înscriu în programul Prima Casă, de 70% pentru magistraţi, iar colegii lor notari beneficiază de reducere de 90%.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aveţi încredere să cumpăraţi ciuperci din piaţă?
Observator » Ştiri economice » Câți bani trebuie să dea Andrei la notar, după ce își vinde apartamentul: "3% din valoare. E mult"