Antena Meniu Search
x

Video Cazul dezvoltatorului care a construit ilegal un etaj în plus la un bloc din Capitală. Primar, chemat să dea explicaţii

Probleme pentru primarul sectorului 2 al Capitalei. Radu Mihaiu a dat explicaţii, ca martor, într-un dosar referitor la recepţia ilegală a unui bloc care s-a dovedit a fi mai înalt decât în acte. 

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 10.04.2023, 18:06

Vezi și

Poliţiştii Capitalei au făcut astăzi 10 percheziţii în Bucureşti, Ilfov şi Dâmboviţa la persoane bănuite de fals în înscrisuri şi abuz în serviciu. Anchetatorii verifică date din 2020, atunci când o comisie de la nivelul Primăriei Sectorului 2 ar fi recepţionat ilegal un bloc proaspăt construit. 

Concret, Comisia de recepţie ar fi notat în procesul verbal că blocul respectă autorizaţia de construcţie emisă de Primăria Sectorului 2 doar că în realitate blocul avea un eraj în plus. 

Mai mult decât atât, beneficiarul, proprietarul noului bloc, i-ar fi convins pe membrii Comisiei să noteze în procesul verbal de recepţie dimensiuni mai mari ale apartamentelor din bloc şi nu cele reale. 

Tocmai de aceea, anchetatorii vor să afle acum dacă beneficiarul a reuşit şi să vândă apartamentele la dimensiuni mai mari şi nu la cele reale, astfel că au ridicat documente de la Primăria Sectorului 2, iar 12 persoane au fost chemate în faţa anchetatorilor să dea explicaţii, inclusiv primarul Sectorului 2 Radu Mihaiu. 

Pe acelaşi subiect

Ce spune Radu Mihaiu despre audierea sa

Primarul Sectorului 2 Radu Mihaiu a explicat, după ce a fost audiat luni la o secţie de Poliţie din Capitală în calitate de martor într-un dosar privind intabularea unui bloc nou, că certificatul de edificare pe care l-a semnat este diferit de înregistrarea la cadastru. Mihaiu a mai spus că autorizaţia de construire a fost emisă în mandatul anterior, iar procesul verbal de recepţie a lucrării a fost semnat de către un inspector din cadrul Primăriei Sectorului 2 care încă lucrează în instituţie. În funcţie de cursul anchetei, edilul va vedea ce măsuri se impun a fi luate cu privire la acest lucrător al Primăriei.

„Documentele pe care le au constructorii nu sunt aceleaşi cu documentele care au fost autorizate. E o anchetă penală în curs. Noi colaborăm, eu colaborez cu tot ceea ce se poate şi e important de spus că noi verificăm toate documentele care ajung la noi şi, din punctul meu de vedere, tot ceea ce am făcut a fost sută la sută legal. Este vorba de o autorizaţie de construire emisă în mandatul anterior cu un certificat de edificare emis în mandatul meu. În acest mandat există nişte suspiciuni pentru că, faţă de certificatul de edificare, înregistrarea la cadastru este diferită”, a afirmat Radu Mihaiu, luni la ieşirea de la audiere la Secţia de Poliţie.

Primarul Sectorului 2 a adăugat că nu el a formulat această plângere.

„Nu, nu am formulat eu plângerea aceasta. Încă o dată vreau să menţionez că este o diferenţă între certificatul de edificare şi ceea ce a fost intabulat la cadastru. Semnătura mea apare pe certificatul de edificare. Procesul verbal de recepţie a fost semnat de către o persoană din Primărie, un inspector din cadrul Primăriei, dar mai  mult de atât nu pot să spun. În acest moment da, mai lucrează la Primărie. Nu a fost suspendat. Nu am avut până acum niciun motiv să facem acest lucru. O să vedem în funcţie de cursul acestei anchete”, a completat Mihaiu.

El a adăugat că nu a fost la faţa locului la acea edificare.

„Nu eu am fost la faţa locului. Nu poate primarul să meargă la toate edificările. De aceea există inspectori, de aceea există aparatul de specialitate, să fie alţi oameni care se duc acolo şi văd realitatea factică a acestor cazuri”, a mai explicat edilul de sector.

Întrebat dacă arhitectul şef este vizat de această anchetă, Mihaiu a răspuns: „Nu am cunoştinţă despre acest lucru în acest moment”.

„Arhitectul şef este cosemnatar, la fel ca primarul, pe documentul de atestare a edificării. Cu acel certificat proprietarul, dezvoltatorul poate merge către Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, deci către cadastru, să îşi intabuleze clădirea, ceea ce înţeleg că ar fi făcut”, a conchis Radu Mihaiu.

Zece percheziţii au loc luni în Bucureşti, Ilfov şi Dâmboviţa, într-un dosar în care angajaţi din cadrul unor instituţii ar fi fost determinaţi să admită înscrierea dreptului de proprietate asupra unui imobil neconform cu autorizaţia de construire, având un etaj în plus. Cei implicaţi sunt bănuiţi de săvârşirea infracţiunilor de fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi abuz în serviciu, 12 persoane urmând să fie duse la audieri.

Conform sursei citate, beneficiarul ar fi determinat lucrătorii din cadrul unor instituţii publice să admită înscrierea dreptului de proprietate asupra unui imobil nou construit din Bucureşti şi a unor suprafeţe vădit mai mari decât suprafeţele prevăzute în autorizaţia de construire.

Comisia de recepţie a inclus beneficiarul imobilului nou şi reprezentanţi din cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii şi ai Primăriei Sectorului 2.

Surse din anchetă afirmă că în acest dosar sunt implicaţi şi lucrători ai Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Bucureşti.

Beneficiarul imobilului situat în Sectorul 2 al Capitalei ar fi construi un etaj în plus şi ar fi intabulat şi o suprafaţă mai mare a apartamentelor. Cercetările sunt continuate pentru săvârşirea infracţiunilor de fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi abuz în serviciu, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2.

Radu Mihaiu, primar sector 2: Nu am fost acolo, nu am cunoştinţă nici de dezvoltator nici de proprietar, nu-l cunosc nici pe domnul din primarie care a semnat acest lucru. Deci este un aparat. sunt foarte liniştit. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri economice » Cazul dezvoltatorului care a construit ilegal un etaj în plus la un bloc din Capitală. Primar, chemat să dea explicaţii