Antena Meniu Search
x

Video Ce magazine vor fi închise în weekenduri, dacă Guvernul acceptă propunerea micilor comercianţi

Închis în weekend la supermarket sau program redus până la prânz. E dorinţa micilor comercianţi care se plâng de vânzări tot mai slabe, pe care le pun pe seama marilor lanţuri de magazine. Propunerea lor  a fost discutată azi la Guvern şi s-ar putea transforma în lege. 

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 19.03.2024, 21:07

Vezi și

Supermarketurile sunt pline de clienţi în weekenduri. Şi tocmai asta e marea nemulţumire a comercianţilor care deţin magazine de cartier. 

Feliciu Paraschiv, Asociația Națională a Comercianților Mici și Mijlocii: Efectele se văd foarte simplu din cifre. Sunt scădere de 20-30%, chiar şi 40% din vânzări pe perioada weekendului. În general, clienţii noştri migrează în magazine mari. 

Gelu Duminică, sociolog: În momentul în care ieşi în oraş să bei o cafea, să mănânci o prăjitură, îţi faci şi cumpărăturile. 

Micii comercianţi propun ca retailerii să nu mai ţină deschis în weekend

Pe acelaşi subiect

Mădălina Chiţac, reporter Observator: Supermarketul la care ne aflăm funcţionează de luni până sâmbătă de la 7 dimineaţa până la ora 22, iar duminică de la 8 dimineaţa până la ora 20. Însă acest program ar putea să fie modificat în aşa fel încât de luni şi până vineri magazinul să aibă acelaşi program de funcţionare ca în prezent, dar sâmbătă şi duminică supermarketul să fie închis. 

Măsura s-ar putea aplica pentru magazinele cu o suprafaţă mai mare de o mie de metri pătraţi. O altă variantă luată în calcul ar fi funcţionarea, în weekend, doar până la ora 13. Clienţii însă nu văd cu ochi prea buni modificările de program. 

Feliciu Paraschiv, Asociația Națională a Comercianților Mici și Mijlocii: Aşa este în toată Europa. Şi considerăm că asta ar sprijini comerţul românesc. Pe de altă parte, ar sprijini foarte mult şi horeca. Pentru că le dă o bulă de oxigen şi lor. Dacă ar fi închise marile magazine, oameni s-ar duce spre comerţul tradiţional să-şi procure strictul necesar. 

Gelu Duminică, sociolog: Se luptă naţionalismul românesc cu vampirul străin care vine şi ne suge sângele. Ce faci cu toţi oamenii ăia care veneau pe acolo şi trebuie să-i muţi în altă parte?

Asociaţia marilor reţele comerciale nu a dorit să comenteze solicitarea făcută Guvernului. Săptămâna viitoare, autorităţile se vor întâlni din nou cu micii comercianţi pentru a definitiva măsurile care i-ar putea ajuta. Pe lângă închiderea supermarketurilor, se doreşte ca impozitul de 1% pentru marile companii să fie eliminat.

Cumpărarea de produse românești 72.2% dintre participanții la sondajul INSCOP declară că preferă să cumpere produse românești chiar dacă sunt mai scumpe, în timp ce 26.3% spun că preferă să cumpere produsele cu prețul cel mai bun, indiferent dacă sunt românești sau străine.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 14 voturi
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri economice » Ce magazine vor fi închise în weekenduri, dacă Guvernul acceptă propunerea micilor comercianţi