Antena Meniu Search
x

Video Ce pensii vor avea românii peste două decenii. 1 din 4 persoane va avea peste 65 de ani

Angajaţii de azi nu au garanţia pensiei de mâine. În câţiva ani, îmbătrânirea populaţiei va avea consecinţe dramatice asupra sistemului naţional de pensii. Asta înseamnă că tinerii trebuie să se gândească de acum şi la alte forme de economisire pentru bătrâneţe. Mulţi proaspăt angajaţi deja strâng bani albi pentru zile negre.

de Redactia Observator

la 22.06.2022, 19:48

Vezi și

La 24 de ani Irina este un model pentru generaţia ei. Şi-a făcut, deja, un plan de economisire. Chiar dacă e abia la primul loc de muncă, se gândeşte cu îngrijorare la viitor şi nu şi pune bazele doar în pensia pe care o va primi de la stat.

Irina Săcuiu, angajată: Nu ar fi suficientă, pentru că pensia de la stat este mică pentru traiul pe care noi îl avem în România

Din salariu, pune deoparte, lună de lună, câte un procent pentru diverse nevoi.

Irina Săcuiu, angajată: 20 pentru economii, 30 pentru dorinţe, pentru vacanţe, pentru plăcerile pe care vreau eu să le am şi 50 la sută ar veni pentru cheltuielile uzuale.

Pe acelaşi subiect

În următoarele decenii, statului îi va fi tot mai greu să asigure pensiile publice

Un studiu recent arată că, în două decenii, unul din patru români va avea peste 65 de ani. Adică statului îi va fi tot mai greu să asigure pensiile publice.

Andreea Nica, CFA România: Vorbim despre tineri din ce în ce mai puţini care vor susţine o populaţie la pensie din ce în ce mai numeroasă.

Gabiel Biriş, avocat specializat pe fiscalitate: Bugetul de pensii are un deficit de vreo 15-17 miliarde de lei. Deficitul acesta este în creştere.

Doar cu banii din Pilonul 1, adică pensia de la stat, românii vor avea bătrâneţi grele.

Andreea Nica, CFA România: Un nivel al pensiei decent ar fi aproximativ 75% din salariu. În acest moment, Pilonul 1, pensia pe care o încasează persoanele pensionate în zilele de astăzi, este undeva la un nivel de 40% din salariu.

Şi statul va avea din ce în ce mai puţine soluţii.

Gabiel Biriş, avocat specializat pe fiscalitate: O să vină, probabil, cu creşteri masive ale vârstei de pensionare, cu scăderea punctului de pensie - pentru că nu va putea fi finanţat.

În anul 2043, pensionarii vor beneficia şi de Pilonul 2, pensia obligatorie administrată privat, lucru care le va creşte veniturile până la 65% din salariul mediu. Pilonul 3, pensia facultativă, ar fi o altă variantă de economisire. O persoană care câştigă salariul mediu pe economie acumulează, în 35 de ani de activitate, la Pilonul 2 de pensii undeva la 300 de mii de lei. Iar dacă optează şi pentru pilonul 3 de pensii şi contribuie acolo cu 165 de lei lunar va mai strânge încă 145 de mii de lei. Asta înseamnă că economiile sale pentru vârsta de pensionare ajung undeva la echivalentul a 90 de mii de euro.

Dragoş Gheorghe, administratorul unui fond de pensii privat: Pilonul 3 creşte în continuare atât ca volum, cât şi ca sume cu care se contribuie.

În România, sunt în jur de 786 de mii de angajaţi care contribuie la pilonul 2 de pensii. Iar o jumătate de milion a ales să economisească pentru bătrâneţe prin Pilonul 3. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Stiri economice » Ce pensii vor avea românii peste două decenii. 1 din 4 persoane va avea peste 65 de ani