Antena Meniu Search
x

Război Rusia - Ucraina, ziua 78 LIVE TEXT. Ucraina anunţă că o navă militară rusă arde în Marea Neagră

Război Rusia - Ucraina, ziua 78. Dorinţa lui Vladimir Putin de a diviza Vestul a eşuat. Finlanda renunţă la neutralitate şi va face o cerere de aderare la NATO, după ce împreună cu Suedia a semnat ieri un pact de securitate cu Marea Britanie. Prin acest document Regatul Unit îşi asumă să intervină pentru apărarea celor două state scandinave în caz că vor fi atacate. Rusia a avertizat deja că după toate aceste decizii vor urma consecinţe. În Ucraina, armata rusă se confruntă cu o opoziţie tot mai mare pe flancul de Est, iar soldaţii blocaţi la oţelăria din Mariupol continuă să reziste. Kievul vrea să ofere prizonieri de război la schimb pentru răniţi, în timp ce militarii cer ajutor Papei, Turciei şi chiar magnatului Elon Musk.

de Redactia Observator

la 12.05.2022, 22:45

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - prezent, aici

UPDATE 22:45 Republica Moldova face pași rapizi spre Vest

Premierul moldovean Natalia Gavriliţa a transmis joi reprezentanţilor Uniunii Europene cea de-a doua parte completată a chestionarului Comisiei Europene privind aderarea la Uniunea Europeană, în cadrul unei ceremonii de inaugurare a sediului nou al Delegaţiei UE în Republica Moldova, informează Agerpres, care citează portalul Deschide.md. "Republica Moldova aparţine istoric, cultural şi ca sistem de valori spaţiului european. Moldovenii privesc cu multă speranţă şi încredere într-un viitor european pentru Republica Moldova şi cred în rezultatele benefice ale reformelor necesare pentru integrarea europeană. R. Moldova a întârziat prea mult asumarea determinată a acestui drum, dar guvernul pe care îl conduc este hotărât să recupereze întârzierile şi să accelereze procesele pentru a pune ţara noastră acolo unde îi este locul - în familia ţărilor libere, în familia ţărilor europene", a declarat Gavriliţa, în cadrul ceremoniei.

UPDATE 22:25 Rusia ar putea întrerupe vineri furnizarea de gaze către Finlanda

Pe acelaşi subiect

Principalii politicieni finlandezi au fost avertizați că Rusia ar putea întrerupe vineri livrările de gaze către vecina Finlanda, a relatat joi ziarul local Iltalehti, citând surse anonime, conform Reuters, citat de Mediafax. Ziarul nu a precizat de unde ar fi venit avertismentul, iar Reuters nu a putut verifica informația. Președintele finlandez Sauli Niinisto și premierul Sanna Marin au declarat joi că Finlanda va solicita aderarea la NATO "fără întârziere", ceea ce a determinat Rusia să promită un răspuns. Majoritatea gazului utilizat în Finlanda provine din Rusia, dar gazul reprezintă doar aproximativ 5% din consumul anual de energie al țării.

UPDATE 21:34 O navă militară rusă arde în Marea Neagră, anunță Ucraina

O navă de sprijin rusă, "Vsevolod Bobrov", era remorcată la Sevastopol din zona Insulei Șerpilor după ce a luat foc, potrivit lui Serhii Bratchuk, purtător de cuvânt al Administrației militare regionale Odesa, anunță CNN, citat de Mediafax. Zona Insulei Șerpilor eeste teatrul unor confruntări intense între forțele ruse și cele ucrainene, ambele părți anunțând că au provocat pagube adversarului.

UPDATE 20:49 Spania a identificat un iaht și alte bunuri ale celor 15 oligarhi ruși sancționați

Autoritățile spaniole au identificat active, inclusiv case, companii și cel puțin un iaht de lux, aparținând celor 15 oligarhi ruși aflați pe lista de sancțiuni a UE, a declarat joi pentru Reuters un oficial care supraveghează registrele de proprietate. Mariano García Fresno, șeful unității de prevenire a spălării banilor din cadrul Consiliului General al Notarilor, a declarat că unitatea a detectat activități după invazia din 24 februarie din Ucraina, deoarece oligarhii au încercat să își transfere participațiile în unele companii către rude sau asociați.

"Ei începuseră deja să mute aceste participații, în special în companii spaniole, sau participații sau acțiuni în companii străine", a declarat García Fresno. "Am localizat aproximativ 15 persoane de pe acea listă (de sancțiuni ale UE) și alte 105 persoane legate de ele sau membri de familie (...) Există persoane mai puțin cunoscute pe listă, dar unele dintre ele erau printre cele mai cunoscute."

UPDATE 20:46 Aproape 100 de copii au fost uciși în Ucraina numai în luna aprilie - UNICEF

UNICEF a verificat faptul că aproape 100 de copii au fost uciși în Ucraina numai în luna aprilie, dar cifrele reale ar putea fi semnificativ mai mari, conflictul generând o criză de protecție a copiilor, a declarat joi un înalt oficial UNICEF în fața Consiliului de Securitate al ONU, scrie CNN, citat de Mediafax. "Doar în această ultimă lună, ONU a verificat că aproape 100 de copii au fost uciși, iar noi credem că cifrele reale ar putea fi considerabil mai mari", a declarat directorul executiv adjunct al UNICEF, Omar Abdi. În timpul intervenției sale la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU privind menținerea păcii și securității în Ucraina, Abdi a declarat: "Mai mulți copii au fost răniți și s-au confruntat cu încălcări grave ale drepturilor lor, alte milioane au fost strămutate" și a adăugat: "Războiul din Ucraina, ca toate războaiele, este o criză a protecției copilului și a drepturilor copilului".

UPDATE 20:43 ONU lansează o anchetă cu privire la atrocităţi de care sunt acuzaţi militarii ruşi în Ucraina

Consiliul ONU al Drepturilor Omului a strâns joi laţul în jurul Rusiei prin aprobarea cu o majoritate foarte largă a dechiderii unei anchete cu privire la atrocităţi de care sunt acuzate trupe ruse de ocupaţie în Ucraina, relatează AFP, citat de news.ro. Această rezoluţie a fost adoptată cu 33 de voturi la două (China şi Eritreea) şi 12 abţineri. În rezoluţie se cere Comisiei Internaţionale a ONU privind Ucraina să desfăşoare o ”anchetă” cu privire la încălcări grave ale drepturilor omului comise în regiunile Kiev, Cernihiv, Harkov şi Sumî la sfârşitul lui februarie şi în martie 2022, ”pentru a cere socoteală celor care se fac vinovaţi”.

UPDATE 16:45 Putin afirmă că UE este afectată de propriile sancţiuni

Sancţiunile impuse de Occident Rusiei "provoacă" o criză mondială şi generează cele mai mari dificultăţi pentru Uniunea Europeană, a afirmat joi preşedintele rus, Vladimir Putin, în timp ce la nivelul statelor europene au apărut tensiuni din cauza concesiilor care ar putea fi acordate Ungariei, notează Mediafax. "Sancţiunile provoacă o criză globală. Iniţiatorii sancţiunilor, ghidaţi de ambiţii cu perspectivă scurtă, amplificate politic, de rusofobie, îşi afectează într-o mai mare măsură propriile interese naţionale şi bunăstarea propriilor cetăţeni. În primul rând, vedem o inflaţie accentuată în Europa", a declarat Vladimir Putin în cursul unei reuniuni pe teme economice. "Este evident că obsesia Occidentului cu sancţiunile va conduce în mod inevitabil la cele mai dificile şi greu de gestionat consecinţe pentru cetăţenii Uniunii Europene şi pentru cele mai sărace ţări din lume", a subliniat Putin, conform postului de televiziune CNN şi cotidianului Le Figaro. Statele Unite, Uniunea Europeană şi Grupul G7 au aplicat sancţiuni financiare şi comerciale masive Rusiei din cauza invaziei militare în Ucraina.

UPDATE 16:30 Zelenski: "Războiul se va termina când Rusia ne va întoarce dreptul la viață"

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus că are intenția de a continua lupta, afirmând că ''războiul se va termina când Rusia ne va întoarce dreptul la viață'', într-o sesiune video. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat că Rusia reprezintă ''cea mai directă amenințare'' la adresa ordinii internaționale din cauza războiului său ''barbar'' împotriva Ucrainei. În contextul unei situații din ce în ce mai disperate în orașul port Mariupol, oficialii ucraineni au emis avertismente cu privire la soarta civililor și a ultimilor luptători după săptămâni de atacuri rusești, a spus primarul orasului, conform BBC

UPDATE  16:05 Aderarea Finlandei la NATO este o amenințare pentru Rusia, spune Kremlinul

Rusia consideră aderarea Finlandei la NATO drept o amenințare, iar decizia autorităţilor de la Helsinki nu va aduce mai multă securitate, a avertizart joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Așa cum am spus de multe ori înainte, extinderea NATO nu face lumea mai stabilă și mai sigură”, a spus Peskov după ce preşedintele şi premierul Finlandei și-au anunțat sprijinul pentru o cerere de aderare la NATO.

Peskov a adăugat că reacția Rusiei va depinde de dezvoltarea infrastructurii militare NATO. "Va depinde de ce va presupune acest proces de extindere, de cât de departe și de cât de aproape de granițele noastre se va deplasa infrastructura militară”, a spus Peskov. Rusia va analiza situaţia aderării Finlandei şi va elabora măsurile necesare pentru a-şi asigura propria securitate, a adăugat el.

Secretarul general al NATO, norvegianul Jens Stoltenberg, a salutat joi dorinţa liderilor Finlandei de integrare în Alianţa Nord-Atlantică şi le-a promis un proces de aderare "fără probleme" şi "rapid"

UPDATE 16:02 Rușii repară armamentul distrus în Ucraina cu piese de la frigidere și mașini de spălat vase

Sancțiunile impuse regimului de la Kremlin de către țările Occidentale fac aproape imposibilă misiunea armatei ruse de a-și asigura componentele necesare pentru reparația armamentului distrus în Ucraina, scriu jurnaliștii de la The Telegraph. Rusia a fost nevoită să folosească cipuri de la frigidere și mașini de spălat vase pentru reparația armamentului, ca urmare a sancțiunilor din Vest, a declarat un oficial din Statele Unite. "Avem rapoarte din Ucraina conform cărora atunci când soldații găsesc echipamente militare rusești pe front, acestea sunt pline cu semiconductori luați de la aparate casnice", a declarat Gina Raimondo, secretarul de Comerț al SUA.

UPDATE 16:00 Adevăratul plan al Rusiei în Ucraina

Războiul din Ucraina a intrat în ziua 78, iar armata ucraineană a început contraofensiva. Mai multe zone, din diferite regiuni ale ţării, au fost eliberate după ce fuseseră ocupate de armata rusă la începutul invaziei. Pe măsură ce soldaţii ruşi au început să se retragă, ucraienenii au descoperit în urma lor dovezi ale planurilor de acţiune. În fuga lor disperată, ruşii au lăsat în urmă documente compromiţătoare. Potrivit Biroului de Investigaţii din Ucraina, citat de Business Insider şi The New York Times, Rusia intenţiona să cucerească întreaga ţară, nu doar să "elibereze" anumite regiuni pro-ruse aşa cum sunau declaraţiile oficiale de la începutul războiului.

UPDATE 14.46: Germania acuză Rusia că utilizează energia ca o armă

Rusia a redus livrările de gaze naturale către Germania, ca răspuns la sancţiunile impuse de statele europene Rusiei în urma invadării Ucrainei, ceea ce l-a făcut pe un ministru german să acuze Moscova că utilizează exporturile de energie ca o armă, informează Bloomberg.

O divizie germană a Gazprom PJSC, care a fost preluată de o autoritate publică din Germania, nu mai primeşte volumele de gaze contractate, a declarat joi ministrul german al Economiei, Robert Habeck. Acesta a minimalizat însă impactul reducerii livrărilor, precizând că cea mai mare economie a Europei primeşte gaze naturale din surse alternative şi poate face faţă perturbărilor, conform Agerpres

Decizia Rusiei de a sancţiona Gazprom Germania GmbH arată că "energia este o armă", a spus joi Robert Habeck într-un discurs în camera inferioară a Parlamentului german. "Energia poate fi utilizată puternic într-un conflict economic", a adăugat Habeck.

Germania este cel mai mare cumpărător de gaze naturale ruseşti, care sunt responsabile pentru aproximativ 35% din necesarul Germaniei, în scădere faţă de mai mult de jumătate înaintea invadării Ucrainei.

UPDATE 14.30: Soldații ruși care s-au retras ar fi lăsat în urmă documente militare cheie care dezvăluie planurile lui Putin

Soldații ruși care au fugit ar fi lăsat în urmă documente militare cheie care indică că preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, intenționează să pună mâna pe toată Ucraina, a declarat miercuri directorul Biroului de Investigații din Ucraina într-o declarație pe Telegram, potrivit Business Insider

Forțele ucrainene au descoperit documentele în timp ce făceau verificări în orașul Trostianets, din nord-estul regiunii Sumi, se arată într-un comunicat. Anchetatorii au găsit ''din forțele armate ale Federației Ruse care arată clar că Rusia se pregătea să pună mâna pe întreg teritoriul Ucrainei'', a declarat directorul Biroului de Investigații de Stat al Ucrainei, Oleksiy Suhachev.

UPDATE 13.00: Explozie puternică la o bază militară din Rusia

O persoană a murit şi şapte au fost rănite într-o explozie survenită la o bază militară în Extremul Orient rus, informează joi TASS şi AFP, citate de Agerpres. Explozia a avut loc la baza militară situată în localitatea Teisin, în regiunea Habarovsk, potrivit unei surse din cadrul serviciului local de urgenţă, citată de agenţia de presă rusă. Un militar "a fost ucis", a anunţat aceeaşi sursă.

Şapte persoane au fost rănite în această "explozie de praf de puşcă survenit în timpul descărcării de muniţii", a precizat sursa. Potrivit Ministerului Sănătăţii local, două dintre aceste persoane au suferit arsuri grave. Explozia a provocat un incendiu care a fost stins, a mai informat TASS.

UPDATE 12.30: ONU: amploarea crimelor din Ucraina este ''șocantă''

Șeful ONU pentru drepturile omului consideră că amploarea crimelor din Ucraina este ''șocantă", potrivit Sky News. Șeful ONU pentru drepturile omului a declarat că o mie de cadavre au fost recuperate într-o zonă din capitala ucraineană Kiev în ultimele săptămâni, adăugând că multe dintre cazurile pe care le verifică de când a început invazia rusească pot fi considerate crime de război.

''Amploarea crimelor, inclusiv indicii de execuții sumare în zonele din nordul Kievului, este șocantă", a declarat Michelle Bachelet în fața Consiliului pentru Drepturile Omului, cu sediul la Geneva, prin intermediul unei legături video.

Consiliul pentru Drepturile Omului decide joi dacă va însărcina anchetatorii cu o investigație oficială a evenimentelor care au avut loc la Kiev și în alte regiuni în februarie și martie.

UPDATE 12.00: Ucraina cere să i se "rezerve" un loc în UE, chiar dacă negocierile de aderare vor dura mult timp

Şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba a cerut joi ca un loc să fie "rezervat" pentru ţara sa în Uniunea Europeană (UE), chiar dacă negocierile de aderare ar urma să dureze timp îndelungat, informează AFP.

"Auzim foarte des că Ucraina aparţine familiei europene şi că la ora actuală este important să fie rezervat acest loc" pentru ţară în UE, a declarat Kuleba la televiziunea publică germană, la începutul unei vizite în Germania. "Nu vorbim propriu-zis de aderarea Ucrainei la UE cât mai repede posibil, însă este foarte important pentru noi să rezervăm acest loc pentru Ucraina", a afirmat Kuleba la postul public ARD.

Kievul şi-a depus candidatura la aderare în UE pe 28 februarie, la câteva zile după declanşarea invaziei ruse, însă unele ţări membre occidentale sunt rezervate, inclusiv asupra acordării pentru Ucraina a unui statut de ţară candidată, dorind să evite o procedură de aderare accelerată, notează Agerpres

UPDATE 11.20: Finlanda anunţă oficial că “trebuie să solicite fără întârziere aderarea la NATO"

De la începutul războiului din Ucraina, autoritățile și cetățenii din Finlanda au luat în calcul posibilitatea aderării la NATO. Într-o declarație comună, președintele și premierul au anunțat că își doresc ca țara lor să facă parte din Alianța Nord-Atlantică, notează AP.

Anunțul celor doi politicieni transmite mesajul că Finlanda va începe procesul de aderare la NATO, chiar dacă procesul formal mai presupune realizarea altor pași.

UPDATE 10.50: Londra susţine că retragerea forţelor ruse din Harkov este o ''recunoaştere tacită a incapacităţii Rusiei'' de a cuceri oraşe-cheie

Retragerea forţelor ruse din Harkov este o ''recunoaştere tacită a incapacităţii Rusiei'' de a cuceri oraşe-cheie ucrainene unde soldaţii ruşi se aşteptau să întâlnească o rezistenţă limitată din partea populaţiei, a anunţat, joi, Ministerul britanic al Apărării în raportul zilnic, potrivit The Guardian.

Forţele ucrainene continuă să contracareze atacurile în nordul oraşului Harkov şi au recucerit mai multe oraşe şi sate de lângă graniţa cu Rusia, se menţionează în comunicat. De asemenea, trupele din jurul Harkovului sunt ''vulnerabile în faţa forţei defensive mobile şi extrem de motivate a Ucrainei'', din cauza alegerii Moscovei de a transforma operaţiunea din Donbas într-o prioritate.

UPDATE 10.00: Soldații ruși au ucis doi civili neînarmați

Un videoclip identificat de CNN arată nişte soldaţi ruşi care au împuşcat şi au ucis doi civili ucraineni neînarmaţi în faţa unei reprezentanţe auto, pe 26 martie, înainte de a jefui reprezentanţa. Ambii civili au murit în urma împuşcăturilor, ceea ce contravine aşa-numitelor reguli de război care interzic vizarea civililor. Una dintre victime era proprietarul reprezentanţei de vehicule care a fost jefuită, a cărui familie nu vrea să fie identificată. Cealaltă victimă era Leonid Oleksiovici Pliats, un bărbat în vârstă de 68 de ani care lucra ca paznic.

UPDATE 09:00. Ucraina oferă Rusiei prizonieri ruși în schimbul evacuării soldaţilor ucraineni răniți din Azovstal

Ucraina a oferit Rusiei eliberarea unor prizonieri de război ruși în schimbul evacuării soldaților ucraineni răniți din oțelăria Azovstal din Mariupol, asediată, a declarat miercuri vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk, conform CNN.

Într-o postare pe Facebook, Vereshchuk a declarat că nu există încă un acord și că sunt în curs de desfășurare negocieri cu privire la această propunere. "Deocamdată, este imposibil să ridicăm blocada de la Azovstal prin mijloace militare. Apărătorii Azovstalului nu se vor preda. Este demn de respect. Rușii nu vor să audă de extracție. Aceasta este o realitate, dar, venind din partea rușilor, nu este surprinzător", a scris ea.

UPDATE 08.00: Elon Musk este rugat să ajute la evacuarea Mariupolului

Un comandant marin ucrainean, adăpostit alături de alți luptători la oțelăria Azovstal din Mariupol, a făcut un apel personal la Elon Musk ca să-i ajute să părăsească în siguranță orașul care a fost asediat de invadatorii ruși de câteva săptămâni.

Într-o postare pe Twitter, Serhiy Volyna a scris: ''Oamenii spun că vii de pe altă planetă pentru a-i învăța pe oameni să creadă în imposibil. Ajută-ne să plecăm din Azovstal într-o țară intermediară. Dacă nu tu, atunci cine?". Într-o postare separată pe Facebook, Volyna l-a descris pe Musk drept un ''supraom''. Musk nu a comentat până acum.

UPDATE 07.30: Ministerul ucrainean al Apărării: Ucraina distruge poduri pentru a opri înaintarea trupelor ruseşti în regiunea Lugansk

Ministerul ucrainean al Apărării susţine că a distrus două poduri care traversează râul Siversky Donets în apropierea satului Bilohorivka, pentru a opri înaintarea trupelor ruseşti în regiunea Lugansk, transmite BBC.

Ministerul ucrainean al Apărării a publicat imagini din satelit care ar arăta două poduri distruse, dar şi alte echipamente de armament în satul Bilohorivka, în apropiere de oraşul strategic Lysychansk, deţinut de ucraineni. 

Şeful regiunii Lugansk, Serhiy Haidai, a descris Bilohorivka ca fiind o "fortăreaţă" care - la fel ca oraşul Mariupol - "reţinea un număr mare" de trupe ruseşti.  Armata rusă nu a comentat afirmaţia ucraineană, care nu a fost verificată în mod independent. 

După ce nu a reuşit să captureze capitala Ucrainei, Kiev, şi nord-estul ţării în primele săptămâni ale invaziei sale, Rusia a declarat că se va concentra acum pe preluarea controlului total asupra regiunilor Lugansk şi Doneţk, învecinate, din est. Până în prezent, Moscova nu a reuşit să realizeze acest lucru. 

UPDATE 07.00: Volodimir Zelenski: Negociem cu cele mai importante naţiuni ale lumii pentru a oferi Ucrainei încredere în securitate pentru decenii de acum încolo

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lăudat Camera Reprezentanţilor a SUA pentru aprobarea unui pachet de asistenţă de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina, afirmând că ajutorul va contribui rapid la apărarea Ucrainei. Pachetul mai trebuie să fie aprobat de Senatul SUA înainte de a fi semnat de preşedintele Joe Biden, transmite BBC.

În ultimul mesaj video postat pe reţelele de socializare, Zelenski a declarat că fondurile ''vor fi utilizate cât mai repede posibil şi fără birocraţie pentru a consolida apărarea Ucrainei''. ''În primul rând, este vorba de arme şi muniţii pentru noi, echipamente. Dar nu numai atât. Este, de asemenea, un sprijin pentru investigarea crimelor de război ale Federaţiei Ruse, ale ocupanţilor, sprijin pentru activitatea diplomatică şi multe altele'', a afirmat preşedintele ucrainean.   

În plus, Zelenski i-a mulţumit preşedintelui Biden pentru că a semnat legislaţia "lend-lease", care permite trimiterea rapidă de echipamente în Ucraina, cu condiţia ca acestea să fie înlocuite sau rambursate ulterior. "Vom avea acces la arme, muniţie şi echipamente moderne şi nu trebuie să căutăm opţiuni pentru a plăti pentru toate acestea", a spus el. Sistemul a fost folosit pentru prima dată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial pentru a eficientiza ajutorul SUA pentru aliaţii săi care luptau împotriva Germaniei naziste, inclusiv Uniunea Sovietică. "Pur şi simplu, lend-lease este o schemă pentru a ne oferi tot ce avem nevoie pentru apărare", a mai declarat Zelenski. 

Acesta a afirmat că Ucraina discută în mod constant cu prietenii săi ''despre garanţii de securitate pentru ea însăşi''. ''Negociem cu cele mai importante naţiuni ale lumii pentru a oferi Ucrainei încredere în securitate pentru decenii de acum încolo. Este pentru prima dată în istoria statului nostru când este posibil să se stabilească astfel de garanţii. Nu ceva în memorandum, nu o dorinţă declarativă pentru un anumit curs, ci garanţii specifice. Nu doar semnificative din punct de vedere juridic, ci şi explicitate în mod clar: ce anume, cine anume şi cum anume ne garantează'', a mai afirmat preşedintele ucrainean. Acesta a precizat că ''toate aceste lucruri nu vor funcţiona într-o singură zi sau în câteva zile'', dar apreciază că ''luna mai a acestui an va avea o semnificaţie deosebită în istoria Ucrainei''.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 78 LIVE TEXT. Ucraina anunţă că o navă militară rusă arde în Marea Neagră