Antena Meniu Search
x

Video Situaţie de criză. Ce prevede noul proiect: cum pot fi chemaţi românii între 18-60 de ani la pregătiri militare

Războiul din Ucraina duce la o premieră pentru România: ne pregătim să intrăm în... situaţie de criză! Guvernul lucrează la un act în acest sens. Un act în care sunt prevazute situaţiile în care toţi bărbaţii cu vârste între 18 si 60 de ani ar putea fi chemati la pregătiri sau instruiri militare.

de Larisa Bernaschi

la 07.03.2022, 20:30

Vezi și

Se lucrează intens la Guvern la un proiect de lege prin care este definită practic situaţia de criză. Ar putea să fie instituită în cazul în care există o situaţie cu impact asupra securităţii şi apărării naţionale aşa cum se întâmplă acum în Ucraina, la graniţa cu România. Situaţia de criză este instituită printr-o hotărâre a CSAT după ce propunerea vine din partea ministrului Apărării.

Tot CSAT decide şi atribuţiile Centrului Naţional Militar de Comandă care preia practic frâiele guvernării. Proiectul este extrem de stufos şi modifică foarte multe legi din zona siguranţei naţionalei. În acest proiect este prevăzut, printre altele, ca în cazul în care este instituită starea de urgenţă sau de război, pot fi mobilizaţi rezerviştii. În schimb, pe timp de pace toţi românii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 pot face exerciţii militare pentru o perioadă de 4 luni de zile. Acest proiect este acum în faza de avizare, urmează să fie adoptat de Guvern şi apoi trimis în Parlament. Pe tot acest parcurs legislativ poate suferi modificări.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Situaţie de criză. Ce prevede noul proiect: cum pot fi chemaţi românii între 18-60 de ani la pregătiri militare