Antena Meniu Search
x

Cele 4 scenarii propuse de Banca Mondială, cu privire la pensiile de serviciu din sectorul civil. Care ar fi cea mai bună abordare

Experţii Băncii Mondiale propun, într-un raport a cărui sinteză a fost prezentată de Ministerul Muncii, patru scenarii cu privire la pensiile civile de serviciu, acestea fiind: eliminarea imediată a tuturor acestor beneficii, îngheţarea pensiilor de serviciu, stabilirea unui nou plafon de referinţă pentru pensionarii nou intraţi în sistem şi reformarea tuturor acestor pensii.

de Redactia Observator

la 26.02.2023, 15:27

bani româneşti
Pensiile civile de serviciu. Cele 4 scenarii propuse de Banca Mondială - Shutterstock (scop ilustrativ)

Banca Mondială propune autorităţilor române patru scenarii de reformă referitoare la pensiile de serviciu din sectorul civil, care includ pensiile magistraţilor şi personalului auxiliar, ale diplomaţilor, personalului parlamentar, aeronautic civil şi ale angajaţilor Curţii de Conturi

Pensiile civile de serviciu. Cele 4 scenarii propuse de Banca Mondială

Unul dintre scenarii este "eliminarea imediată a tuturor pensiilor de serviciu sau eliminarea pensiilor de serviciu pentru toţi cei care nu au acumulat încă vechimea care le dă dreptul la aceste pensii la o anumită dată". Conform experţilor Băncii Mondiale, în acest prim scenariu aceeaşi regulă ar putea fi aplicată şi celor care aveau doar un serviciu minim de pensie specială la o anumită dată, relatează news.ro.

Conform raportului Băncii Mondiale, impedimentele în cazul unei astfel de decizii ar fi acelea că "este foarte probabil ca o astfel de decizie să fie contestată în instanţă, existând precedentul când o astfel de încercare a fost făcută imposibil de implementat prin deciziile Curţii Constituţionale", dar şi că "nu este clar dacă un alt efort similar ar putea avea succes şi, în plus, un număr mare de lucrători din aceste categorii sunt deja eligibili pentru pensionare".

Pe acelaşi subiect

Al doilea scenariu are în vedere "îngheţarea tuturor pensiilor de serviciu", ceea ce ar presupune "stoparea acumulării de beneficii suplimentare în viitor, fără a afecta drepturile deja câştigate""Prin această abordare, s-ar menţine beneficiile pentru actualii pensionari şi pentru lucrătorii activi care întrunesc condiţiile de pensionare. Cu toate acestea, pentru persoanele care la data respectivă nu întrunesc condiţiile de pensionare, se elimină integral dreptul la pensie de serviciu", explică experţii consultaţi de Ministerul Muncii. 

Cel de-al treilea scenariu include stabilirea unui nou plafon de referinţă pentru pensionarii nou intraţi în sistem. Din această perspectivă, toţi lucrătorii nou intraţi după o anumită dată ar fi eligibili pentru pensii mult mai mici faţă de cele aflate în plată. Banca Mondială admite că un impediment ar fi faptul că o astfel de abordare ar putea crea discriminare între lucrătorii aflaţi în situaţii similare, pensiile a doi lucrători aflaţi în situaţii identice putând fi semnificativ diferite în funcţie doar de data la care au fost angajaţi.

A patra opţiune formulată de Banca Mondială este cea a reformării pensiilor de serviciu pentru toţi. 

Care ar fi cea mai bună abordare

Datele făcute publice de Ministerul Muncii duminică precizează să scenariile propuse nu se referă la indemnizaţiile parlamentarilor şi primarilor. "Considerându-se că eliminarea completă sau îngheţarea pensiilor speciale nu este de dorit şi/sau fezabilă din punct de vedere politic sau că stabilirea unei scheme de pensii diferite pentru noii intraţi nu este fezabilă, atunci cea mai bună abordare ar fi reformarea pensiilor de serviciu. Pentru acest tip de reformă, este important să se acorde o atenţie deosebită eforturilor anterioare de reformă şi acţiunilor judecătoreşti, astfel încât greşelile din trecut să nu se repete", subliniază datele făcute publice de ministerul de resort.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi la curent cu ofertele în ceea ce priveşte titlurile de stat?

Observator » Stiri economice » Cele 4 scenarii propuse de Banca Mondială, cu privire la pensiile de serviciu din sectorul civil. Care ar fi cea mai bună abordare