Antena Meniu Search
x

Cea mai mare bancă din România anunţă un profit colosal pe 2022

Profit record pentru bănci, după un an cu creşteri continue ale ROBOR şi IRCC. Cea mai mare bancă din România are motive de bucurie. Grupul Financiar Banca Transilvania a anunţat un profit colosal pe 2022, de ordinul miliardelor de lei. Şi Raiffeisen Bank a anunţat că a dat "lovitura" în România în 2022, cu un profit uriaş.

de Redactia Observator

la 25.02.2023, 15:06

Cea mai mare bancă din România anunţă un profit colosal pe 2022
Cea mai mare bancă din România anunţă un profit colosal pe 2022 - Arhivă (scop ilustrativ)

Profitul net consolidat raportat de Grupul Financiar Banca Transilvania la sfârşitul anului trecut este de 2,488 miliarde de lei, din care cel al băncii este de 2,178 miliarde de lei, potrivit rezultatelor financiare preliminare la 31 decembrie 2022.

Profitul raportat de Banca Transilvania

Activele Grupului Financiar BT au ajuns la finalul anului trecut la 140,5 miliarde lei, relatează Agerpres. Creditele au crescut până la 68 miliarde lei, iar depozitele au ajuns la 119,7 miliarde lei, din care 79,9 miliarde lei sunt ale clienţilor persoane fizice, iar 39,85 miliarde lei ale persoanelor juridice.

Profitul net consolidat al Grupului Financiar BT este de 2,488 miliarde de lei, din care cel al băncii de 2,178 miliarde de lei. Profitul operaţional al Băncii Transilvania a crescut la 31 decembrie 2022 la 2,699 miliarde de lei. Eficienţa operaţională a băncii, reflectată de raportul cost/venit, s-a păstrat la nivelul confortabil de 49,7% datorită bunei gestionări a costurilor şi eficientizării prin digitalizarea proceselor.

Pe acelaşi subiect

Banca Transilvania a finanţat companii cu 19,8 miliarde lei şi persoane fizice cu 8,2 miliarde lei. Potrivit unui comunicat al băncii, BT a acordat peste 260.000 de credite anul trecut şi a ajuns la peste 1,14 milioane de credite în sold. Totodată, BT a fost cel mai mare partener în programele guvernamentale lansate în 2022, cu o valoare totală finanţată de peste 3,3 miliarde lei.

Câţi clienţi are Banca Transilvania

Numărul de clienţi activi a continuat să crească, cu BT lucrând peste 3,9 milioane de clienţi, dintre care 3,5 milioane persoane fizice şi 400.000 de companii. Pe parcursul anului 2022, impozitul pe profit plătit de BT către stat totalizează peste 1% din tot impozitul pe profit încasat de stat de la companiile din România. Impozitele şi taxele totale plătite de Banca Transilvania în anul 2022 depăşesc 1,1 miliarde lei.

"A fost un an foarte complicat, marcat de războiul din Ucraina şi de multiple incertitudini în plan economic, generate de inflaţie şi de criza energetică. În pofida acestui context dificil, economia României a traversat bine această perioadă. În ceea ce ne priveşte, am continuat să fim cel mai mare finanţator din România şi cel mai mare partener al programelor guvernamentale lansate în 2022. Am continuat, de asemenea, să investim în tehnologie, digitalizare şi infrastructură şi am consolidat poziţia băncii şi a Grupului BT pe piaţa locală. Rezultatele financiare confirmă aşteptările noastre şi sunt baza planurilor ambiţioase pentru viitor. Suntem atenţi şi preocupaţi de evenimentele geopolitice şi macroeconomice, dar în acelaşi timp deschişi şi la eventuale oportunităţi", afirmă Horia Ciorcilă, preşedintele Consiliului de Administraţie, Banca Transilvania.

Cum va folosi banca românească profitul

Conducerea băncii va propune Consiliului de Administraţie o alocare a profitului aferent 2022 pentru capitalizarea băncii în cuantum de peste 900 milioane de lei, restul fiind alocat constituirii de rezerve din rezultatul reportat. "Propunerea este în concordanţă cu recomandările de prudenţă ale Comitetului Naţional de Supraveghere Macroprudenţială şi ale Băncii Naţionale a României, având în vedere contextul internaţional volatil şi provocările interne. Astfel, profitul aferent anului 2022 este folosit pentru susţinerea creditării şi dezvoltării economiei româneşti în perioada următoare", se spune în comunicat.

BT a finanţat consistent populaţia şi companiile. Astfel, peste 12.000 de români şi-au cumpărat locuinţă cu ajutorul BT, suma acordată fiind de peste 3,6 miliarde lei. Soldul creditelor ipotecare/imobiliare este de 17 miliarde lei. Totodată, peste 100.000 de credite de consum, de aproximativ 3,8 miliarde lei, au fost acordate anul trecut. Soldul acestor credite a ajuns la 9,6 miliarde lei.

În plus, banca a acordat anul trecut peste 16.000 de împrumuturi noi, în valoare de 4,5 miliarde lei, pentru aproximativ 16.300 de clienţi IMM&Micro, iar portofoliul creditelor IMM a ajuns la 22,5 miliarde lei.

Cu 10% mai multe credite bancare în 2022

Numărul creditelor noi acordate de bancă a crescut cu aproape 10% în 2022 faţă de 2021, cea mai mare creştere fiind înregistrată pe segmentul LargeCorporate, unde numărul finanţărilor a crescut cu 48%.

Soldul creditelor a crescut cu peste 21%, din care o creştere semnificativă, de peste 30%, este soldul creditelor pentru companii. Mai mult de jumătate din creşteri au fost generate de creditele pentru capital de lucru. În ceea ce priveşte finanţările pentru populaţie, volumul creditelor este +8%, precizează banca.

Rata expunerilor neperformante este de 2,44% la 31 decembrie 2022, iar gradul de acoperire cu provizioane totale a expunerilor neperformante este de 195%. Solvabilitatea BT, cu profit inclus, este de 21,62%, iar fără profitul aferent anului 2022, este de 19,26%.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi simţit discriminaţi la interviul de angajare din cauza vârstei?

Observator » Stiri economice » Cea mai mare bancă din România anunţă un profit colosal pe 2022