Antena Meniu Search
x

Pensii 2023. Cum se schimbă formula de calcul a pensiilor

Autorităţile au anunţat că, din acest an, se schimbă formula de calcul a pensiilor, astfel că toţi românii ar urma să aibă pensiile recalculate în viitorul apropiat.

de Redactia Observator

la 20.03.2023, 14:43

Valoarea punctului de pensie este 1.785 de lei în 2023
Valoarea punctului de pensie este 1.785 de lei în 2023 - Profimedia
  • Punctul de pensie valorează 1.785 de lei în 2023.

Noua recalculare a pensiilor se va face în baza ideii că valoarea punctului de pensie a crescut la 1.785 de lei, după ce s-a decis ca valoarea punctului de pensie să crească cu aproximativ 200 de lei.

Mai mult, se pare că este ultimul an în care se stabileşte o asemenea majorare, urmând ca începând de anul viitor valoarea punctului de pensie să crească cu rata medie anuală a inflaţiei plus 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.

Pe lângă majorarea punctului de pensie, în acest an pensionarii beneficiază de mai multe ajutoare din partea statului, inclusiv acordarea unui ajutor financiar cuprins între 600 şi 1.000 de lei, în funcţie de valoarea pensiei.

Detalii despre noua formulă de calcul a pensiilor

Pe acelaşi subiect

Autorităţile au anunţat că noua formulă de calcul a pensiilor ar urma să fie stabilită cu exactitate până la sfârşitul lunii martie a acestui an şi că ea ar urma să fie stabilită în baza Legii 127 din 2019 şi nu prin legea negociată prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

De asemenea, autorităţile dau asigurări că schimbarea formulei de calcul a pensiilor nu înseamnă că pensiile ar urma să scadă ba, din contră, principalul obiectiv al demersului este "rezolvarea inechităţilor din sistem". 

În altă ordine de idei, autorităţile dau asigură că reforma pensiilor, propusă prin intermediul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, nu va fi amânată, ceea ce înseamnă că nu există probleme în privinţa targeturilor asumate.

Pe de altă parte, autorităţile îşi asumă posibilitatea de a prezenta un plan de "echilibrare" a pensiilor speciale, iar acest lucru ar putea fi realizat chiar până în vară, deşi încă nu se cunosc foarte multe detalii despre direcţia către care se îndreaptă această problemă, respectiv formula pe care autorităţile ar urma să o scoată la iveală.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri economice » Pensii 2023. Cum se schimbă formula de calcul a pensiilor