Antena Meniu Search
x
LIVE

Cine sunt românii care trebuie să facă cerere ca să primească facturi plafonate la energie de la anul

Chiriașii, românii cu două locuințe sau cei care au vândut o locuință, dar nu au schimbat contractul la energie pe noul proprietar se pot trezi cu facturi și de 4 ori mai mari de achitat de la anul. De la 1 ianuarie 2023, plafonarea prețului la electricitate și gaze se va aplica doar la locuința de reședință sau domiciliul titularului de contract, atrage atenția Dumitru Chisăliță. Asociația Energia Inteligentă lansează un apel pentru a susține Campania Publică "Cere și poți primii energie la preț plafonat" - pentru a aduce la cunoștiința oamenilor, importanța transmiterii unei cereri specifice, până la data de 31 decembrie 2022, către furnizorii de electricitate și gaze, astfel încât aceștia să beneficieze de plafonarea prevăzută de lege. În lipsa acestei cereri, care se poate face doar după promulgarea Legii Plafonării, unii consumatori nu vor beneficia de facturi reduse. 

De Redactia Observator la 13.12.2022, 13:48
Vezi și

"Campionatul Mondial de Fotbal, Ziua Națională, Aderarea la Schengen etc., ne au făcut să uităm de problemele noastre zilnice. Unii consumatori își vor amintii, cu uimire, la finele primăverii, când probabil va veni cu întârziere prima factură după noua lege de protejare a consumatorilor, când vor achita de până de 4 ori mai mult pentru utilități. Trist este, că acei consumatori care depind de aparate medicale, au cel putin 3 copii  etc., din nou pot ajunge în situația de a nu putea beneficia de avantajele conferite de lege" transmite Dumitru Chisăliţă, preşedinte al Asociaţiei Energia Inteligentă.

Asociația Energia Inteligentă lansează un apel în mass-media pentru a susține o Campanie Publică de Informare "Cere și poți primi energie la preț plafonat" prin care se dorește să se aducă la cunoștiința oamenilor importanța transmiterii unei cereri specifice, până la data de 31 decembrie 2022, către furnizorii de electricitate și/sau gaze, astfel încât aceștia să beneficieze de plafonarea prevăzută de lege. În lipsa acestei cereri, dar care se poate face doar dupa promulgarea Legii Plafonării, unii consumatori nu vor beneficia de noua plafonare a prețului la gaze și electricitate începând cu ianuarie 2023, explică asociația.   

Cine sunt românii care riscă să nu beneficieze de facturi compensate chiar dacă se încadrează

Dumitru Chisăliţă exemplifică cu câteva cazuri prezentate de clienți. Un client care are o garsonieră, unde are și domiciliul și are reședință într-o casă de 150 mp va plăti pentru primul loc facturi de 533 de lei la gaz și energie electrică atât în decembrie 2022 cât și ianuarie 2023. Dar pentru casă, dacă în decembrie 2022 are o factură de curent+gaze de 1.472 de lei, în ianuarie 2023 va plăti 5.468 lei. 

Pe acelaşi subiect

Un client care a vândut o casă și nu s-a operat modificarea pe noul proprietar și locuiește într-o altă casă, fostul proprietar, care a ramas cu contractul pe numele lui va plăti în decembrie 2022 o factură de 1162 iar în ianuarie 2023 - 4.438 lei. Iar proprietarul va plăti facturi de 1.162 atât în decembrie 2022 cât și în ianuarie. Un chiriaș care locuiește într-un apartament de 3 camere va plăti pentru gaz și curent în decembrie 2022 o factură de 820 de lei iar in ianuarie 2023 va plăti o factură de 3.222 lei.

La 1 ianuarie 2023 urmează să intre în vigoare legea care aduce noi măsuri de protejare a consumatorilor de gaze și energie electrică. Această lege aduce o nouă construcție a modului în care se aplică plafonarea prețului la consumatorii casnici. O modificare importantă a legii o reprezint  faptul că plafonarea prețului se va aplica doar la locuința de reședință/domiciliul al titularului de contract.

Astfel, consumatorii vor achita pentru locuința de reședință/domiciliu, un preț plafonat cu TVA inclus:

►la gaze de 0,31 lei/kWh,

►la energie electrică în funcție de consumul mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 sau în funcție de consumul lunar realizat anul acesta:

  •  0,68 lei/KWh dacă a consumat în medie în anul 2021 sau consumă în luna respectivă până în 100 kWh (de precizat că această prevedere se aplică retroactiv de la 1 septembrie 2022)
  •  0,68 lei/kWh, în cazul clienţilor casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza declaraţiei pe propria răspundere, pentru întreg consumul realizat;
  •  0,68 lei/kWh, în cazul clienţilor casnici care au în întreţinere cel puţin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învăţământ, pentru întreg consumul realizat;

►0,68 lei/kWh, în cazul clienților casnici familii monoparentale, care au în întreținere cel puțin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respective 26 ani în cazul în care urmează o formă de învațământ, pentru întreg consumul realizat

►0,8 lei/kWh dacă a consumat în medie în anul 2021 sau consumă în luna respectivă între 100.01 și 255 kWh diferența peste 255,01 kWh se achită la nivelul prețului din contract sau a prețului mediu de achiziție a furnizorului (de precizat că această prevedere se aplică retroactiv de la 1 septembrie 2022),

►0,8 lei/kWh dacă a consumat în medie în anul 2021 sau consumă în luna respectivă între 100.01 și 255 kWh diferența peste 255,01 kWh se achită la un preț de 1,3 lei/kWh de la data de 1 ianuarie 2023

►1,3 lei/kWh dacă a consumat în medie în anul 2021 sau consumă în luna respectivă peste 300 kWh de al data de 1 ianuarie 2023

►prețul din contract pentru orice altă locuință în afara celei de reședință/domiciliu.

Atenție Consumatorul trebuie să realizeze obligatoriu o cerere și o declaraţie pe propria răspundere care trebuie să fie înaintată către furnizor. De precizat că prețul final facturat plafonat se aplică de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-au depus documentele menționate, atrage atenția expertul în energie Dumitru Chisăliţă.

Având în vedere că această lege încă nu este promulgată și publicată în MO, dar și faptul că ne găsim în preajma sărbătorilor de iarnă, când oamenii au alte preocupări, se va ajunge în situația în care mulți dintre consumatori nu vor trimite cererile specificate în lege către furnizori ceea ce va face ca cel puțin în luna ianuarie și februarie 2023, mulți consumatori să nu beneficieze de aceste avantaje prevăzute de lege. Este posibil ca această întârziere în publicarea legii în MO să nu fie chiar întâmplătoare, deoarece până la apariția legii nu se poate realiza o astfel de cerere, spune Chisăliță.

Clientul casnic care are atât adresă de reședință, cât și adresă de domiciliu poate beneficia de prețul plafonat prevăzut de lege o singură dată fie la adresa de domiciliu, fie la adresa de reședință, pe baza unei declarații pe proprie răspundere depusă la furnizor, privind faptul că nu beneficiază de preț plafonat pentru un alt loc de consum și va beneficia de preț plafonat doar de la începutul lunii următoare.

În România există multe situații în care contractele de vânzare-cumpărare gaze și energie electrică sunt rămase pe foști proprietari care au vândut locuința, dar noul proprietar nu și-a schimbat contractul, sunt multe cazuri în care nu s-au realizat succesiuni sau sunt situații în care românii au mai multe locuințe închiriate. În toate situațiile de acest gen facturile la gaze și electricitate care vor veni din luna ianuarie 2023, vor aduce creșteri enorme ale valorii facturii (o creștere de până la 4 ori).

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri economice » Cine sunt românii care trebuie să facă cerere ca să primească facturi plafonate la energie de la anul