Antena Meniu Search
x

Video Formula de calcul a facturilor la energie din ianuarie. Cine plătește 0,68 lei kWh și cine va da 1,3 lei kWh

Modificări importante la legea care plafonează tarifele la energie, făcute pe ultima sută de metri de parlamentari. Nu vom plăti mai mult de 1,3 lei pe kWh până în 2025 şi nici furnizorii nu vor mai putea trimite oferte peste acest nivel.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 23.11.2022, 20:55

Vezi și

Tarifele de 0,68 şi 0,80 de bani, dacă ne încadrăm în 100 şi respectiv 255 de kilowaţi, sunt însă valabile pentru un singur loc de consum. Aleşii nu au mai inclus în lege nici posibilitatea plăţii în rate, atunci când facturile întârzie. De anul viitor, niciun client nu va plăti mai mult de 1,3 lei pentru un kWh.

Formula de calcul a facturilor la energie din ianuarie

Mihaela Călin, reporter Observator: Din ianuarie 2023 și până în martie 2025, clienţii care vor avea un consum lunar de maximum 100 kWh vor plăti 0,68 lei/kWh. De același tarif vor beneficia şi cei care folosesc aparate medicale, dar şi cei care au în întreţinere cel puţin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învăţământ. Clienții cu un consum mediu lunar cuprins între 100 şi 255 kWh vor plăti 0,80 lei/kWh. Consumul de energie electrică cuprins între 255 si 300 kWh/lună se facturează la prețul de 1,3 lei kWh. Însă, cei care vor depăşi 300 de kWh pe lună vor plăti tariful maxim - 1,3 lei, pe tot consumul.

Silvia Vlăsceanu, expert energie: Diferenţele dintre oferta de maxim 1,3 lei şi preţul plafonat de 0,68, sau 0,80 sau 1 leu vor fi în continuare suportate de la bugetul de stat. Mecanismul de decontare rămâne acelaşi. Nici ofertele nu pot să fie mai mari de 1,3 lei pe kWh, cu TVA inclus.

Pe acelaşi subiect

Vor plăti 1 leu pe kWh pentru 85% din consum IMM-urile, operatorii economici din industria alimentară, companiile care desfăşoară transport public, autorităţile locale şi centrale, operatorii de servicii publice de apă și canalizare, aeroporturile, bisericile, dar şi companiile care prestează un serviciu public. Restul de 15% va fi facturat la 1,3 kW/h. În schimb, spitalele publice şi private, şcolile şi creşele urma să plătească 1 leu pe kWh, indiferent de cât consumă.

Mihaela Călin, reporter Observator: O noutate este că tarifele plafonate, de 68 şi 80 de bani pe kWh, sunt valabile pentru un singur loc de consum. Cei care au mai multe locuinţe trebuie să trimită furnizorului o declarație pe proprie răspundere prin care să aleagă locul unde vor să primească facturi mai mici. Pentru celelalte adrese, clientul va plăti preţul maximal, de 1,3 lei pe kWh, indiferent dacă are un consum de 100 de kWh sau de 500 de kWh, de exemplu.

Silvia Vlăsceanu, expert energie: Un singur loc de consum pe care şi-l declară clientul, pentru că s-ar putea ca locul său de consum la care se înacadrează în baremul de consum să fie diferit de domiciliul de reşedinţă din actul de identitate.

Clienți: Asta n-am ştiut-o şi chiar nu e în regulă, că eu am două locuinţe pe numele meu. am două contrate pe numele meu. În casa în care stă mama şi care e tot pe numele meu, va trebui să se facă un contract pe numele cuiva din casă. 

- Atâta timp cât plăteşti impozit diferenţiat pe două sau mai multe locuinţe, curentul ar trebui să fie ceva unitar pentru toată lumea.

Din 2023, facturile vor fi emise în baza indexului care ar trebui să fie transmis către furnizor în fiecare lună. Dacă indexul nu e dat, se va face o regularizare la trei luni. Dacă suma plătită în plus de client în acest caz este mai mare de 100 lei, atunci furnizorul este obligat să restituie banii în termen de 5 zile de la data emiterii facturii.

Daniela Dărăban, director executiv ACUE: Pentru cei care au cont, se dau banii în contul clientului. Pentru cei care nu au cont, se va face o comunicare către client care va indica cum doreşte să-i fie plătită suma respectivă.

Aşteptat de mulţi consumatori, amendamentul privind plata eşalonată a facturilor, în cazul în care acestea întârzie mai mult de trei luni, n-a mai fost discutat de parlamentari.

Clientă Ar trebui să fie eşalonat. Poate acea persoană nu are aşa posibilităţi mari, încât să plătească totul odată.

Pentru ca noile măsuri să intre în vigoare ele mai trebuie doar promulgate de către președinte.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri economice » Formula de calcul a facturilor la energie din ianuarie. Cine plătește 0,68 lei kWh și cine va da 1,3 lei kWh