Antena Meniu Search
x

Video Veşti proaste pentru românii care au cel puţin două apartamente. Legea facturilor la energie a fost modificată

Chiriaşii din România vor fi nevoiţi să încheie contracte cu furnizorii de energie pentru a plăti facturi mai mici la electricitate. Legislaţia a fost schimbată, iar cei care au mai multe locuinţe nu vor beneficia de preţ plafonat la energie decât pentru un imobil

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 08.12.2022, 19:54

Vezi și

Gheorghe Ceauşu locuieşte cu chirie într-un apartament cu două camere din sectorul 5 al Capitalei. Îi dă proprietarului în fiecare lună 250 de euro, apoi plăteşte facturile. Cel mai mult îl costă curentul.

Mădălina Chiţac, reporter Observator: Cât plătiţi la energie electrică lunar?

Gheorghe Ceauşu, chiriaş: Până în 200 de lei.

Mădălina Chiţac, reporter Observator: Dacă ar creşte până la 1,3 lei pe kWh?

Pe acelaşi subiect

Gheorghe Ceauşu, chiriaş: Ar fi undeva, după calculele mele, peste 400 de lei.

Mădălina Chiţac, reporter Observator: Românii care au două sau mai multe locuinţe vor trebui ca, din ianuarie 2023, să decidă pentru care dintre acestea beneficiază de preţ plafonat la energie electrică, de 68, respectiv 80 de bani pe kWh, asta şi în funcţie de consum. Pentru a doua sau a treia locuinţă, clientul va plăti un preţ de 1,3 lei pe kWh.

În această situaţie vor fi chiriaşii, care au, însă, o soluţie.

Adrian Vintilă, FEL România: Ar trebui ca fiecare chiriaş, cu acordul proprietarului, să preia contractul lui de furnizare.

Gheorghe Ceauşu, chiriaş: Să fac eu contract la locaţia respectivă, exact cum se face şi la furnizorii de date, telefonie mobilă.

Pentru a trece contractul de electricitate pe numele lui, ca să plătească mai puţin, chiriaşul trebuie să se adreseze furnizorului de energie.

Adrian Vintilă, FEL România: Avem nevoie de cartea de identitate, de o factură de la locul de consum, pentru a se putea identifica locaţia respectivă şi o declaraţie pe propria răspundere că avem calitatea de chiriaş.

Şi ar fi nevoie ca proprietarul locuinţei să plătească taxe către stat, din banii pe care îi încasează de la chiriaş. Numai că numărul celor care declară veniturile din chirii este tot mai mic. Anul acesta s-au înregistrat cu 25% mai puține contracte. 

Lucian Heiuş, preşedintele ANAF: S-a sesizat o scădere a veniturilor din cedarea folosinței bunurilor, din aceste închirieri, înca mai avem de lucru aici și atunci prin această modificare legislativă prin care chiriașii trebuie să vină să-și înregistreze contractele la fisc vor intra toți în legalitate.

Virgil Popescu, ministrul Energiei: Principiul este: îţi dau un ajutor pentru o locuinţă. Dacă ai mai multe locuinţe, dacă nu locuieşti în ele clar nu consumi, dacă e cineva şi probabil că e un contract de închiriere înregistrat la finanţe.

Cele mai recente studii arată faptul că doar trei din 10 chiriaşi au contract ȋnregistrat la Administraţia Financiară. Aproape aceeaşi proporţie au contract nedeclarat, sub formă de comodat sau ȋnţelegere verbală.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » Veşti proaste pentru românii care au cel puţin două apartamente. Legea facturilor la energie a fost modificată