Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video "Comoara" de sub Bucureşti ne-ar putea înjumătăţi facturile la energie în câţiva ani. Colaborare cu SUA pentru a o putea exploata

Reinventăm apa caldă în Bucureşti. Capitala s-ar putea încălzi cu apă geotermală, iar americanii vor face un studiu pentru exploatarea resursei energetice, ignorate de autorităţi în ultimii 30 de ani. Apa fiebinte din adâncuri va însemna şi facturi mai mici. E nevoie, însă, de investiţii majore. 

de Florentina Lazăr

la 23.07.2024 , 20:33

Bucureştiul stă pe o comoară pe care acum, după 30 de ani de planuri, am putea, în sfârşit, să o exploatăm în beneficiul locuitorilor.

În Nordul Capitalei și în județul Ilfov există un rezervor geotermal foarte generos, situat pe o suprafață de 300 km pătrați, cu temperaturi ale apei între 58 și 84 grade. În 2025 ar putea începe primele foraje, iar în următorii ani, apa geotermala ar putea ajunge sa încălzească o parte din Capitală. Astfel, facturile plătite de bucureșteni ar putea fi mai mici.

Preţurile energiei s-ar putea înjumătăţi, spun experţii

Vezi și

Preţurile energiei s-ar putea înjumătăţi, spun experţii. Asta dacă reabilităm şi reţeaua de termoficare, veche de şase decenii.

Pe acelaşi subiect

"Foarte importanta este reabilitarea termica a retelei pentru ca in situatia in care vom continua cu pierderi masive de apa si energie termica. Nu vom face decât să eșuăm cu acest sistem", Dumitru Chisăliţă, expert în energie.

Elcen a semnat un memorandum cu o companie din Statele Unite ale Americii care dezvoltă tehnologii de valorificare și stocare a energiei geotermale.

"Dpartamentul pentru energie ne-a promis că ne vor sustine pe donfurile lor proprii prin acest studiu de fezabilitate. Studiul de fezabilitate se va finaliza cel mai probabil până la finalul anului curent. Deci e o etapa destul de rapidă, după care pe baza acestui studiu vom pregăti aplicația pentru fondul pentru modernizare, astfel încat să putem obține banii pentru implementarea efectivă a proiectului", spune Sebastian Burduja, ministrul energiei.

"Nu se poate încălzi Bucureștiul nici cu energie eoliana nici cu solara, trebuie să fim foarte realiști, soluția înseamnă integrarea energiei geotermale, stocare de energie, capacități flexibile", Claudiu Creţu, director ELCEN.

Proiectul ar putea fi gata în 4 ani

Proiectul ar putea fi gata în 4 ani. Zăcământul de ape geotermale din Bucureşti a fost descoperit în anii 80. După câteva decenii, doar Spitalul SRI a exploatat resursa pentru încălzire şi recuperare terapeutică. În 2016, tot în nordul Capitalei s-a înfiinţat cel mai mare centru termal privat din Europa.

În ţară, mai multe comune au descoperit comoara din adâncuri. La Lovrin în Timiş, oamenii se încălzesc cu apă geotermală din anii 80. Cu bani europeni, sistemul a fost modernizat şi, speră primăria, ca în 5 ani întreaga localitate să fie racordată.

Tot aici este singurul ştrand din România cu apă termală, scoasă de la o adâncime de 3.000 metri.

Romania deţine o treime din izvoarele termale şi minerale din Europa. 

Florentina Lazăr Like

În Guvern se iau cele mai importante decizii pentru noi, românii. Se majorează sau scad pensiile și salariile, se măresc taxele și impozitele, se fac sau se mimează reforme. ...

Întrebarea zilei
Vi se pare mai eficient să vindeţi haine din garderoba personală online, pe grupuri sau diverse aplicaţii?
Observator » Ştiri economice » "Comoara" de sub Bucureşti ne-ar putea înjumătăţi facturile la energie în câţiva ani. Colaborare cu SUA pentru a o putea exploata