Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Un important monument istoric din Constanţa, restaurat de o companie italiană. A fost descoperit întâmplător în 1959

Un alt monument istoric de o frumuseţe extraordinară va fi scos la lumină în curând la Constanţa. Vorbim de Edificiul Roman cu Mozaic, o comoară a vechiului Tomis. Abandonat şi degradat, obiectivul a fost reabilitat atât la interior, cât şi la exterior.

de Redactia Observator

la 10.07.2024 , 18:00

Lucrările de reabilitare a Edificiului Roman cu Mozaic au început în urmă cu doi ani. O companie italiană specializată în restaurarea monumentelor istorice se ocupă de atunci de restaurarea, conservarea şi punerea în valoare a obiectivului turistic din Constanţa.

Restaurarea costă 10 milioane de lei

Descoperit întâmplător în 1959, în timpul lucrărilor pentru construirea unor blocuri, Edificiul Roman cu Mozaic este una dintre atracţiile vechiului Tomis. Monumentul a fost afectat de-a lungul timpului, în special în perioada amenajării portului. Restaurarea nu a fost uşoară, având în vedere starea de degradare în care se află monumentul.

Vezi și

"Cel mai greu a fost că au fost foarte multe operaţii. Clădirea a fost abandonată foarte mult timp, nu s-a lucrat la ea, acoperişul avea infiltraţii, s-a lucrat foarte mult şi pe partea asta de consolidare, s-au demolat stâlpii, s-a curăţat armătura. Lucrarea a fost una complicată şi zona este una greu de acces şi cu utilaje şi cu tot ce am avut nevoie.", spune Davide Crovetti, reprezentant al antreprenorului.

Pe acelaşi subiect

Fațada și acoperișul au fost complet refăcute şi au fost instalate echipamente şi dotări pentru asigurarea condițiilor de climatizare, siguranță la foc și antiefracție. Valoarea totală a contractului se apropie de 10 milioane de lei.

"O operă de o mare frumusețe, dar care, din păcate, a fost neglijată și care avea nevoie urgentă de atenție și de restaurare și merita să fie pusă în valoare așa cum trebuie", spune Carlo Chinelatto, specialist restaurator.

Deşi lucrările de restaurare sunt realizate în proporţie de 95 la sută, din păcate, acestea nu vor fi gata în acest sezon estival. Edificiului Roman cu Mozaic este amplasat în Piaţa Ovidiu din Constanţa, în apropierea Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Evenimente » Un important monument istoric din Constanţa, restaurat de o companie italiană. A fost descoperit întâmplător în 1959