Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Efectele ordonanţei privind plafonarea preţurilor la alimente. Unde sunt cele mai mari ieftiniri

Ordonanţa privind plafonarea preţurilor alimentelor de bază pare să dea roade. Prețurile medii au scăzut cu până la 34%, anunţă Consiliul Concurenţei. Cele mai mari scăderi de preţuri s-au înregistrat la fructe şi legume.
 

de Greta Neagu

la 07.08.2023 , 13:57

Greta Neagu, Reporter Observator: "Unul dintre cele consumate alimente, pâinea, s-a ieftinit cu 13% față de luna iunie, arată datele centralizate de Consiliul Concurenței. În același timp, făina și mălaiul s-au ieftinit cu 10,6%, respectiv 8,7%. Ieftiniri vedem și la ouă, ulei și zahăr, cuprinse între 3 și 5%. Însă, prețuri mai bune față de luna trecută au fost observate și la carne sau lactate, de aproximativ 12%. De departe, cele mai bune prețuri sunt la fructele și legumele de sezon pentru că avem produse autentice la raft și ne uităm că strugurii, spre exemplu, sunt mai ieftini cu 34%, prunele cu 30%, iar cartofii cu 28,4%. Mai departe, pe aceeași listă a produselor de bază, ardeiul gras este mai ieftin cu 27,5%, ardeiul kapia cu 25,6%, morcovii cu 24,2%, iar pepenii cu 22,2%. Vă reamintesc că de la 1 august a intrat în vigoare ordonanța de urgență a guvernului privind o reducere temporară pentru 14 grupe de alimente de bază."

Concluziile la care a ajuns Consiliul Concurenței

Preţurile medii ale alimentelor de bază din marile lanţuri comerciale au scăzut cu până la 34%, în contextul aplicării prevederilor ordonanţei privind plafonarea adaosurilor comerciale, cele mai mari reduceri fiind la fructe şi legume, potrivit datelor analizate de Consiliul Concurenţei.

Vezi și

"Astfel, comparativ cu preţurile medii din luna iunie, la 1 august, cele mai mari reduceri aplicate de marile lanţuri de retail s-au înregistrat la fructe şi legume. Preţul strugurilor a înregistrat o scădere medie de aproape 34%, fiind urmat de prune, al căror preţ a scăzut cu circa 30%, cartofi (28,4%), ardei gras (27,5%), ardei Kapia (25,6%), morcovi (24,2%) şi pepene (22,2%)", se precizează într-un comunicat al autorităţii de concurenţă.

Pe acelaşi subiect

Preţul mediu al cărnii a scăzut cu până la 12,1%, în timp ce preţul mediu al lactatelor a înregistrat o reducere de până la 12,3% la 1 august faţă de iunie. Laptele, vizat în continuare de acordul voluntar privind reducerea preţului, a raportat o scădere de 5,3%, ajungând sa coste, în medie, 5,05 lei. Preţul laptelui proaspăt românesc înregistrase, din luna mai, reduceri, în medie, de 20% în cea mai mare parte a magazinelor, în urma acordului menţionat, subliniază sursa citată.

"În urma analizei, am remarcat scăderi ale preţurilor, ce depăşesc 40% în cazul unor produse disponibile în anumite magazine, cum ar fi pepenele, aripile de pui, ceapa şi ardeii Kapia, şi chiar 50%, dacă vorbim de morcovii, prunele, strugurii şi cartofii din anumite lanţuri de retail", a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Celelalte produse care se regăsesc în coşul de bază, precum pâinea, uleiul, ouăle, zahărul şi mălaiul au înregistrat şi ele reduceri de preţ. Dintre produsele vizate de reducerea adaosului comercial, doar la mere roşii s-a constat o creştere de 3,6%, până la preţul de 3,9 lei, cauza fiind sezonalitatea, recolta merelor fiind realizată toamna, a explicat Consiliul Concurenţei. La 1 august 2023, a intrat în vigoare Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului care stabileşte măsuri temporare de combatere a creşterii excesive a preţurilor la 14 grupe de alimente de bază: pâine, lapte, brânză, iaurt, făină, mălai, ouă, ulei de floarea-soarelui, carne proaspătă de pui, carne proaspătă de porc, legume proaspete vrac, fructe proaspete vrac, cartofi proaspeţi vrac şi zahăr.

Greta Neagu Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri economice » Efectele ordonanţei privind plafonarea preţurilor la alimente. Unde sunt cele mai mari ieftiniri