Video Părinţii primesc concediu şi bani pentru îngrijirea copilului bolnav. Care sunt condiţiile în care Guvernul acordă indemnizaţia
Este oficial! Părinţii vor primi concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav până când acesta va împlini vârsta de 12 ani.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Până în prezent, de acest tip de concediu beneficiau doar salariaţii cu copii de până la 7 ani. Pragul de vârstă a fost majorat şi în cazul copiilor cu handicap. Acesta a crescut până la 18 ani. Proiectul de lege, depus în vara anului trecut, a fost promulgat astăzi de preşedintele Klaus Iohannis şi va intra în vigoare după ce va fi pubicat în Monitorul Oficial. Durata concediului pentru îngrijirea copilului bolnav este de maximum 45 de zile calendaristice pe an.
Proiectul de lege, depus de USR în iunie 2022, modifică OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate astfel încât să fie extinsă la 12 ani vârsta copilului pentru îngrijirea căruia părinţii să aibă dreptul la concediu şi indemnizaţie. ”Asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 12 ani, iar în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiunile intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani”, se arată în proiectul devenit lege.
”Când am depus proiectul ne-am gândit la datoria noastră de a fi alături de părinţi şi de a-i sprijini cu adevărat, nu prin declaraţii, în condiţiile în care un copil vine mereu cu o multitudine de provocări, iar familiile din România au nevoie să simtă că statul le e alături. Un copil bolnav are nevoie să îşi aibă alături părintele şi la 7 ani, şi la 9 ani, şi la 12 ani. Salutăm adoptarea proiectului, este o normalitate de care părinţii şi copiii au nevoie”, declara senatorul USR Alexandru Robert Zob, unul din iniţiatori.
Durata concediului pentru îngrijirea copilului bolnav este de maximum 45 de zile calendaristice per an, per copil, cu excepţia situaţiilor în care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, este imobilizat în sisteme de imobilizare specifice aparatului locomotor sau este supus unor intervenţii chirurgicale.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰