Antena Meniu Search
x

Video Condiţiile pe baza cărora se acordă încă 5 zile de concediu pe an. Noi drepturi pentru angajaţi, în Codul Muncii

Angajaţii vor avea, oficial, mai multe drepturi. Munca de acasă sau zile de concediu pentru îngrijirea unei rude sunt câteva dintre beneficii. Toate apar în legea care modifică Codul Muncii şi Codul Administrativ, promulgată astăzi de preşedintele Klaus Iohannis.

Alexandra Marin
de Alexandra Marin

la 17.10.2022, 20:46

Vezi și

Potrivit noilor reglementări, angajaţii - funcționari publici, căci despre ei este vorba în acest caz - pot beneficia de cele 5 zile de muncă la domiciliu. Dar pentru asta, trebuie să aibă copii mai mici de 11 ani, rude în îngrijire sau o stare de sănătate care să nu le permită să se deplaseze la locul de muncă.

Zile libere și noi drepturi pentru angajați

Salariaţii vor avea şi dreptul de a cere trecerea pe un post vacant ce asigură condiţii de muncă mai bune, dacă li s-a încheiat perioada de probă şi dacă au o vechime de cel puţin jumătate de an la acelaşi angajator. Angajatorul, în acest caz, e obligat să răspundă în termen de 30 de zile. 

În plus, angajatorul va fi obligat să acorde, la solicitarea angajatului, un număr de cinci zile lucrătoare într-un an drept concediu de îngrijire a rudelor sau apropiaților din aceeași gospodărie și care au nevoie de asistență. Acest concediu nu va fi inclus în concediul de odihnă anual şi va fi considerat vechime în muncă.

Cât pot lipsi de la muncă angajaţii pentru situaţii neprevăzute

De asemenea, salariaţii vor mai avea dreptul să lipsească cel mult 10 zile lucrătoare de la locul de muncă în situaţii neprevăzute, precum o urgenţă familială: boală sau accident.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri economice » Condiţiile pe baza cărora se acordă încă 5 zile de concediu pe an. Noi drepturi pentru angajaţi, în Codul Muncii