Antena Meniu Search
x

Video Credit în România vs credit în Italia. De ce plăteşte un român o rată aproape dublă

Ratele au devenit o povară pentru milioane de români. Dobânzile cresc peste tot în Europa. Observator a vrut să afle care este diferenţa între un credit imobiliar luat de un român aici şi un credit luat de un român în Italia. Concluzia: românul din Italia plăteşte mai puţin acum decât atunci când s-a împrumutat.

Greta Neagu
de Greta Neagu

la 17.08.2022, 20:01

Vezi și

Diana locuieşte împreună cu familia sa într-o localitate de lângă Capitală. Pentru a avea casa mult visată s-a împrumutat de 70.000 de euro la bancă pentru 30 de ani. La început totul părea simplu. Doar că nevoile copiilor şi cheltuielile lunare au început să pună tot mai mult presiune pe bugetul lunar. La fel şi rata. "La sfârşitul lui 2015 era în jur de 1.300 de lei. Am primit recent un mesaj de la bancă cum că luna asta va fi 2.200 de lei. Îmi imaginam că peste cinci ani, zece ani de la data împrumutului - rata o să devină aşa o sumă derizorie, să putem închide creditul mult mai repede decât perioada pe care a fost contractat. Dar, în contextul în care aproape se dublează...începe să nu mai fie derizorie", a declarat Diana Vişovan.

Experţii le recomandă celor care au rate raportate la Robor să treacă la IRCC

Am mers şi în Italia, unde am cunoscut-o pe Magdalena, care locuieşte acolo din 2001. Şi ea a visat să se mute în propria locuinţă. A plătit pentru ea 280.000 de euro- sumă pentru care s-a îndatorat în 2005 pentru 25 de ani. "S-a pornit cu 5% (n.r.: dobânda). De la 1.400 (n.r.: de euro) prima rată s-a ajuns la o rată de 2.200 într-un an de zile. După un an şi jumătate a scăzut la 1.200 (n.r.: de euro) şi, din 2008-2009 a scăzut la 500-600 de euro", a declarat Magdalena Arseni. Perioada dobânzilor mici s-a încheiat şi epntru cei care au rate în lei şi pentru cei care au rate în euro, aşa cum a transmis recent guvernatorul Băncii Naţionale.

De săptămâna trecută, Robor la trei luni a rămas sub nivelul de 8%. Însă, dacă ne uităm pe evoluţia sa din ultimele 12 luni, observăm că valoarea sa a crescut de peste şase ori. În paralel, Euribor- cel care influenţează împrumuturile luate în monedă europeană, are o valoare cu 0,8% mai mare faţă de anul trecut. "De un an şi jumătate a început să crească. Înainte de pandemie era 500 de euro. Acum, încet-încet, a început să crească la 700-800 şi ultima rată este de 1.000 de euro", a declarat Magdalena Arseni. Între cei care plătesc rate în ţară şi cei care s-au împrumutat în străinătate există, însă, mai multe diferenţe.

În Italia, salariul mediu net ajunge undeva la 1.500 de euro. În România abia depăşeşte 750 de euro. Aşa se justifică faptul că italienii pot plăti pentru un metru pătrat construit în centrul oraşelor în jur de 3.500 de euro. În România preţurile ajung la acest nivel doar în anumite zone centrale. În rest, aşteptările proprietarilor se învârt în jurul sumei de 1.700 de euro pe metrul pătrat construit. Experţii le recomandă celor care au rate raportate la Robor să treacă la IRCC.

"Din calculele noastre, IRCC va avea valoarea de 4,06. Valoare care oricum este la jumătate faţă de valoarea Roborului. Deci în continuare este util să încerci să treci de la Robor la IRCC", a declarat Doru Iliescu, broker de credite. Şi în România, şi în Italia tinerii care îşi cumpără prima locuinţă au beneficii din partea statului. Doar că, în timp, nu toată lumea le mai resimte.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri economice » Credit în România vs credit în Italia. De ce plăteşte un român o rată aproape dublă