Antena Meniu Search
x

Băncile înăspresc criteriile de eligibilitate pentru credite

Băncile din România se pregătesc de criză şi iau măsuri dureroase pentru noi. O bancă importantă a crescut avansul pentru creditele ipotecare de la 15 la 35%.

Alexandra Marin
de Alexandra Marin

la 20.05.2020, 21:11

Vezi și
  • Mai multe bănci au crescut avansul pentru creditele ipotecare la 35%.
  • Clienții ale căror salarii au fost afectate de pandemia de coronavirus nu mai pot accesa credite.

Altele, în schimb, vor refuza să ofere credite anumitor categorii de persoane, în special celor cu salariul afectat de pandemie. 

Singura veste bună este că preţul locuinţelor s-ar putea să scadă în următoarele șase luni. 

Clienţii uneia dintre cele mai mari bănci din ţară au primit o veste proastă: valoarea avansului pentru creditul ipotecar a crescut de la 15 la 35% din valoarea imobilului la care visau. Măsura ar putea fi reevaluată luna viitoare. 

Silvia Jalea, reprezentantul băncii: Principala lecție pe care am învățat-o acum 10 ani, în criza financiară, a fost responsabilitatea de a nu supraîndatora clienții. Este esențial atât pentru clienți, cât și pentru bancă.

Alte trei mari bănci comerciale din România iau şi ele în calcul să majoreze avansul până la 25%.

Andreea Costescu, analist bancar: Având în vedere că şi valoarea locuinţei va scădea sau valoarea de piaţă va fi mai mică, banca va trebui să îşi recupereze cumva riscul, pierderea. 

Cei care plănuiau să îşi achiziţioneze o locuinţă preferă acum să mai aştepte. 

Radu, client: Mă orientam către un apartament de 90.000 - 100.000 de euro, un avans de 35% plus mobilat şi alte mici cheltuieli care mai apar pe parcurs înseamnă destul de mult, în condiţiile în care nu avem pic de predictibilitate din partea lor. O să văd ce se mai întâmplă şi o să mai aştept. 

Experții imobiliari sunt de părere că "preţurile vor scădea în perioada următoare. Ne aşteptăm, ca şi în anii anteriori, când a fost criză, preţurile să fie mai avantajoase pentru cumpărători". 

Avantajoase pentru clienţii care au bani cash şi care, cel mai probabil, cumpără pentru a investi.

În cazul celor care nu beneficiază de lichidităţi, nu doar avansul poate sta în calea posibilităţii de a accesa un credit. 

Criteriile de eligibilitate s-au înăsprit, iar băncile iau acum în calcul mai mulţi factori. Unul dintre aceştia este domeniul de activitate. Drept urmare, nu vor mai primi credit persoanele care lucrează în horeca, în divertisment sau în aviaţie. 

De asemenea, nu vor mai primi finanţare nici PFA-urile şi nici debitorii care primesc venituri din străinătate. 

Nu vor mai primi finanţare nici clienţii care lucrează în companii care şi-au închis activitatea temporar şi au fost trimişi în şomaj tehnic. 

Există totuşi veşti bune pentru cei care au deja credite: ROBOR la 3 luni a scăzut la 2,43%. 

Condiţiile pentru creditul ipotecar, cât şi pentru cel de nevoi personale sunt reevaluate în fiecare lună, în funcție de cum evoluează piaţa şi situaţia clienţilor noştri. 

În urmă cu zece ani, în plină criză, celor care cumpărau o locuinţă li se cerea să aibă 40% din valoarea imobilului. 

În concluzie, băncile urmăresc clientul perfect, iar analiza se face de la caz la caz.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri economice » Băncile înăspresc criteriile de eligibilitate pentru credite