Criză pe piaţa forţei de muncă! Peste 60.000 de posturi neocupate la nivel naţional, în primele luni din 2017
Numărul de locuri de muncă vacante din economie, un indicator al deficitului de forţă de muncă la nivel naţional, a crescut în primul trimestru al acestui an cu 6,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, la 62.220, însă se menţine sub nivelul maxim de după 2008, atins în al treilea trimestru din 2016.
Numărul de locuri de muncă vacante din economie, un indicator al deficitului de forţă de muncă la nivel naţional, a crescut în primul trimestru al acestui an cu 6,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, la 62.220, însă se menţine sub nivelul maxim de după 2008, atins în al treilea trimestru din 2016.
Cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în continuare în administraţia publică (3,95%) şi în sănătate, dar criza de forţă de muncă scade la stat şi creşte în sectorul privat, în condiţiile în care industria de prelucrare suferă cel mai mult din cauză că nu găseşte angajaţi, arată datele publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Rata medie a locurilor de muncă vacante, care reprezintă proporţia posturilor neocupate în totalul locurilor de muncă disponibile, a fost în primul trimestru din 2017 de 1,31%, în creştere cu 0,02 puncte procentuale faţă de trimestrul precedent şi cu 0,04 puncte faţă de primul trimestru al anului trecut.
În primul trimestru din 2016, numărul locurilor de muncă vacante a fost de 58.284, iar rata locurilor vacante - de 1,27%.
Comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, numărul locurilor de muncă neocupate a crescut în primul trimestru cu 2,6%, ceea ce înseamnă 1.568 de joburi disponibile mai mult.
Cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în administraţia publică (3,95%), în sănătate şi asistenţă socială (3,02%) şi în activităţi de spectacole, culturale şi recreative (2,62%).
La nivelul economiei reale, cea mai mare criză de forţă de muncă se înregistrează în industria de prelucrare, unde în primul trimestru erau 15.822 de locuri de muncă vacante, adică un sfert din numărul total la nivel naţional, iar rata posturilior neocupate era de 1,34%.
Cea mai mare rată a joburilor neocupate este în sectorul bancar şi de asigurări, cu 1,78% în primul trimestru, în creştere puternică faţă de trimestrul anterior, când procentul era de 1,24%.
La polul opus, cele mai mici probleme în găsirea de forţă de muncă se înregistrează în industria extractivă, cu o rată a posturilor vacante de 0,15%.
În sectorul bugetar s-au înregistrat 36% din totalul locurilor de muncă vacante în primul trimestru din 2017, în scădere de la 38% în trimestrul precedent, din care 10.400 în administraţia publică, 9.900 în sănătate şi asistenţă socială şi 2.300 în învăţământ, mai arată datele INS.
Datele arată că numărul de locuri de muncă vacante a scăzut la stat în primul trimestru, cu excepţia domeniului sănătăţii, dar se adânceşte în sectorul privat.
Faţă de perioada similară a anului anterior, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat cea mai importantă creştere, în primul trimestru, în agricultură (+0,25 puncte procentuale).
Diminuări mai importante ale ratei locurilor de muncă vacante s-au constatat pe segmentul de muncitori necalificaţi (-0,09 puncte procentuale), respectiv la poziţiile de membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalţi conducători ai administraţiei publice, conducători şi funcţionari superiori (-0,06 puncte procentuale).
Numărul de locuri de muncă vacante a scăzut după 2008, când s-a înregistrat o rată maximă, de 1,94%, şi un număr maxim,de peste 100.000, până în 2010, când s-a atins un nivel minim, de 0,59%. Ulterior, rata locurilor de muncă neocupate a crescut constant până în prezent.
Sursa: News.ro
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰