Antena Meniu Search
x

Video Cum au fost afectaţi românii de inflaţie în luna octombrie: Unul dintre alimentele de bază s-a scumpit şi cu 60%

Inflaţia a scăzut puţin în ultima lună, dar nu în părţile esenţiale. Alimentele de bază continuă să se scumpească lunar cu câteva procente, în timp ce tarifele din energia sunt ţinute în frâu doar de măsurile luate de stat. Şi veniturile au crescut. Oficial, salariul mediu net a ajuns la 4.000 de lei, însă nu acoperă inflaţia. Ce s-a scumpit cel mai mult?

de Redactia Observator

la 11.11.2022, 20:11

Vezi și

În statisticile oficiale, preţurile au crescut cu peste 15% în ultimul an, iar salariile cu aproape 14%. Însă diferenţele sunt mult mai mari când vorbim de alimente de bază sau energie. În ultimele 12 luni, zahărul s-a scumpit cu peste 60%, uleiul, untul şi cartofii cu mai bine de 40%, făina, mălaiul şi margarina peste 30%, iar brânza, laptele, legumele şi carnea cu peste 20%.

Cum au fost afectaţi românii de inflaţie în luna octombrie

Când vine vorba de utilităţi, chiar dacă tarifele sunt plafonate de stat, cheltuielile au crescut enorm: gazele sunt mai scumpe cu mai bine de 40%, iar curentul cu aproape 30%. Semnificative sunt şi creşterile la combustibili şi bilete de avion. Dacă luăm în calcul doar ultima lună, zahărul e pe primul loc, cu un procent apropiat de creşterea salariilor pe un an întreg. Şi alte alimente continuă să se scumpească.

În top sunt cartofii, ouăle, legumele, untul şi mălaiul. Singurele scăderi din octombrie sunt la bilete de avion şi combustibili. Şi ar mai fi o scădere, una estimată de specialişti. Inflaţia ar urma să se reducă în anii ce vin. Uniunea Europeană, afectată acum de o creştere a preţurilor peste 10%, se aşteaptă ca inflaţia să ajungă la 7% anul viitor şi chiar 3% în 2024.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Stiri economice » Cum au fost afectaţi românii de inflaţie în luna octombrie: Unul dintre alimentele de bază s-a scumpit şi cu 60%