Video Cum promite Nicuşor Dan că va rezolva criza de apă caldă şi căldură din Bucureşti. Bugetul de 20 de milioane de euro este prea mic pentru a susţine promisiunea
Nicuşor Dan promite că rezolvă criza de apă caldă şi căldură din Bucureşti cu mai multe minicentrale. Primăria trebuie să rezolve, însă, două probleme: bugetul de 20 de milioane de euro este prea mic pentru aşa ceva, iar companiile private nu se înghesuie să facă afaceri cu primăriile.
Din lipsă de oferte, Primăria nu a reuşit să închirieze 10 centrale mobile iarna din care abia am ieşit, dar îşi propune să cumpere 20 de mini-centrale anul acesta. Vor fi conectate la 20 de puncte termice din zone unde sistemul de termoficare nu face faţă, cele mai multe în sectoarele 1 şi 2. Cele 20 de mini centrale ar urma să încălzească la iarnă, 340 de blocuri. Vorbim de peste 16.000 de apartamente cu mai bine de 40.000 de locuitori.
Construirea centralelor durează însă aproape 10 luni, adică deja nu se mai încadrează în termenul limită
Bucureştenii care locuiesc în blocurile de la capătul reţelei de termoficare se chinuie iarnă de iarnă fără apă caldă şi căldură. Primăria Capitalei promite că bucureştenii vor suferi mai puţin iarna viitoare, după ce vor fi montate centralele. "Punem nişte centrale suplimentare, deci practic nişte arzătoare pe gaz care produc energie şi în felul ăsta decuplăm câteva blocuri şi atunci presiunea evident creşte. Acum depinde de cum se va desfăşura achiziţia publică", a declarat Nicuşor Dan, primarul Capitalei.
Pentru a-i scăpa pe bucureşteni de frigul din case, centralele ar trebui montate înainte să vină iarna, spune directorul companiei de termoficare. "Ele ar trebui puse în funcţiune, din punctul meu de vedere, cel târziu în luna noiembrie, astfel încât începând cu sezonul rece, decembrie să poată ajuta sistemul. Dacă acest proiect se va pune în operare vor fi parametrii mai buni în zonele respective", a declarat Claudiu Creţu, director Termoenergetica.
Construirea centralelor durează însă aproape 10 luni, adică deja nu se mai încadrează în termenul limită. Chiar şi aşa, primarul speră. "Eu sunt optimist că o să putem să le montăm", a declarat Nicuşor Dan, primarul Capitalei. "Deja s-a montat o microcentrală iar în momentul în care s-au făcut alimentări s-au spart ţevile", a declarat Mircea Paraschiv, preşedinte de bloc. Primăria Capitalei va plăti 23 de milioane de euro pentru a cumpăra şi dota minicentralele. Asta dacă se vor înscrie la licitaţia publică firme dispuse să colaboreze cu municipalitatea.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰