Antena Meniu Search
x

Video Cum s-a ajuns la prăbuşirea Silicon Valley Bank: cel mai mare faliment bancar din SUA, după 2008. Europa resimte puternic unda de şoc

O undă de şoc pornită din America ameninţă Europa. Silicon Valley Bank s-a prăbuşit - este al doilea mare faliment bancar din istoria Statelor Unite. Băncile americane au pierdut 100 de miliarde de dolari din valoare, iar cele din Europa, 50 de miliarde. Banca a fost parteneră pentru aproape jumătate din companiile de tehnologie și sănătate din Statele Unite finanțate prin capital de risc, iar multe și-au retras depozitele acum.

Redactia Observator
de Redactia Observator

la 13.03.2023, 14:57

s-a ajuns la prăbuşirea Silicon Valley Bank: cel mai mare faliment bancar din SUA, după 2008. Europa resimte puternic unda de şoc

Silicon Valley Bank s-a prăbușit după 48 de ore dramatice, în care o criză bancară și alta de capital au făcut să îi scadă acţiunile cu 60%. Autorităţile de reglementare fiscală din California au închis banca, recunoscută ca principalul creditor al start-up-urilor din domeniul tenologiei. "Silicon Valley Bank a fost standardul de aur în ceea ce privește startup-urile și companiile tehnologice și capital de risc", spune Stefan Kalb, client Silicon Valley Bank.

Cum s-a ajuns la falimentul Silicon Valley Bank

Cum a ajuns, însă, la faliment banca preferată a start-up-urilor tech din Statele Unite, se întreabă toată lumea. Investiţiile în aceste start-up-uri i-au dublat averea administrată (de la 115 miliarde de dolari în 2020, la 209 miliarde la sfârşitul anului trecut) şi o listă de clienţi ce cuprindea companii solide, ca Airbnb, Fitbit şi Pinterest. 

A investit, însă, în titluri de stat, a căror valoare a scăzut. Apoi, Silicon Valley Bank a pierdut mulţi clienţi de la începutul anului din cauza creşterii ratelor şi a prăbuşirii pieţei cripto, în care investiseră multe companii care îi datorau bani.

Pe acelaşi subiect

În urmă cu doar câteva săptămâni, directorul executiv al băncii anunţa ceva probleme, dar în niciun caz o catastrofă. "Ne aşteptăm ca în 2023, în prima jumătate a anului, să vedem o scădere în capitalul de risc, chiar mai mare decât până acum, dar în a doua jumătate va exista o îmbunătăţire moderată, care va anticipa un 2024 mult mai bun", spunea Greg Becker, director executiv SVB.

Silicon Valley Bank nu a mai apucat, însă, revenirea spectaculoasă. Un ultim efort de redresare a dus la faliment - miercuri anunţase că vrea să vândă acţiuni de peste două miliarde de dolari. Consultanţii financiari din România sunt foarte atenţi la semnalele venite din America şi au analizat cauzele prăbuşirii.

"Mulţi dintre clienţii săi şi-au retras banii. În momentul în care depozitele au devenit din ce în ce mai puţine, banca nu a mai avut practic cu ce să finanţeze practic activitatea. În momentul doi au început să vândă tot ce aveau active, au vândut în pierdere cu 1,8 miliarde de dolari şi toată lumea s-a panicat că această bancă dă faliment", explică Adrian Negrescu, consultant financiar.

Băncile sunt în pierdere la nivel mondial

Trubulenţele provocate pe pieţele financiare au ajuns până în Europa după colapsul Silicon Valley Bank. Ar putea fi o baie de sânge săptămâna viitoare, pentru că băncile au probleme, vânzătorii speculativi sunt acolo şi vor ataca fiecare bancă în parte, avertizează preşedintele unei companii de analiză a riscurilor din New York. 

Analistul financiar al Casei Albe încearcă să liniştească apele. "Prin reformele din timpul crizei financiare din 2007-2008, am pus în aplicare teste la stres şi alte instrumente pe care autorităţile de reglementare le au pentru a oferi mai multă rezistenţă sistemului nostru bancar", a declarat Cecelia Rouse, analist financiar Casa Albă. 

Falimentul Silicon Valley Bank este depășit doar de colapsul Washington Mutual din 2008.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Permisul auto, valabil 15 ani în loc de 10. Sunteţi de acord cu proiectul?

Observator » Stiri economice » Cum s-a ajuns la prăbuşirea Silicon Valley Bank: cel mai mare faliment bancar din SUA, după 2008. Europa resimte puternic unda de şoc