Antena Meniu Search
x

Video Daniel a investit în 200 de hectare de cultură de grâu. Acum riscă să rămână fără recoltă din cauza crizei de îngrășământ cu care se confruntă România

Grâul nu mai e aurul de altădată. Cu o producţie mai mică anul acesta, fermierii cer ajutor pentru a nu pierde următoarea recoltă. Au probleme mari în a găsi îngrăşământ la preţuri decente, iar în lipsa lui nu mai pot cultiva suprafeţe mari. Iar o recoltă mai mică va duce automat la preţuri mai mari pentru pâinea de la raft. Specialiştii estimează că ar putea creşte cu 10-15%.

Alin Stan
de Alin Stan

la 22.09.2022, 20:20

Vezi și

Ar trebui să duduie ogoarele acum cu pregătirile pentru următoarea cultură de grâu. Doar că nu prea e cazul. Daniel Radu are 200 de hectare pe care trebuie să le muncească. A scos tractoarele pe câmp, însă e tot mai greu să se descurce. Lipsa îngrăşămintelor pune în pericol întreaga recoltă.

Criza de îngrășământ ucide recoltele de grâu

Daniel Radu, fermier: Este o problemă creată artificial pentru că noi nu mai avem combinate în ţară care să producă îngrăşământ. Stăm cu mâna întinsă către exterior, iar cei care vând profită de acest lucru şi ne aminţă. Nu mai e ingrasamant şi o să se scumpească cu 10, 20%.

Ce-a mai rămas pe piaţă are o calitate îndoielnică. Aşa că agricultorii caută în străinătate. Chiar dacă e mai scump.

Pe acelaşi subiect

Daniel Radu, fermier: Cumpărăm îngrăşământ din Egipt, Iordania, din Turcia, Bulgaria şi îngrăşământ românesc. Cel pe care îl avem, am descoperit că e şi cam de proastă calitate. Dacă a fost 4.300 un îngrăşământ în luna martie, acum e 5.200, de exemplu. Dacă mai pui TVA şi transport, ajunşi la 7000 şi ceva tona. Foarte mult.

Faţă de anul trecut, producţia a fost mult mai mică în 2022. Aşa că vrea să vândă grâul în străinătate, măcar să ia un preţ mai bun decât ar lua aici.

Daniel Radu, fermier: Este mai slabă faţă de anul trecut care a fost unul excepţional. Între 4.800 şi 5000 de tone de grâu la hectare, atât am făcut anul acesta. Anul trecut a fost mai mult. Am avut undeva la 7000 de kilograme la hectar. Unde este preţul mai bun, acolo vom vinde, dar de obicei, grâul pleacă la export.

De unde se întoarce ca materie primă, cu preţ şi mai mare. În condiţiile în care toate costă mai mult acum, fie că e vorba de îngrăşământ, combustibil sau forţă de muncă, nici preţul pâinii nu va rămâne la fel.

Costel Stanciu, asociaţie de alimente: Creşterile la produsele de panificaţie vor fi substanţiale în perioada următoare. Având în vedere că producţia de grâu de anul acesta a scăzut cu 25%, iar preţul la grâu a crescut cu 33%.

Iar ca să crească producţia, fermierii cer ajutor.

Daniel Radu, fermier: Fără îngrăşământ chimic, nu putem să producem. Un an 2022 slab, un an 2021 bunicel, iar în anul 2020, catastrofal şi să mai urmeze un an 2023, la fel de catastrofal, e clar că va falimenta.

Peste două milioane de hectare de teren sunt cultivate cu grâu în România, iar anul trecut producţia a fost de peste şapte tone la hectar. Dacă la noi tona de grâu se vinde cu preţuri între 1000 şi 1250 de lei, la export merge cu cel puţin 300 de euro.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » Daniel a investit în 200 de hectare de cultură de grâu. Acum riscă să rămână fără recoltă din cauza crizei de îngrășământ cu care se confruntă România