Antena Meniu Search
x

De când nu va mai fi aplicată subvenţia la energie electrică. Burduja: "5 milioane de gospodării au plătit factura la curent 35 de lei"

Schema de compensare pentru curentul electric va continua până în anul 2025, anunţă Ministrul Energiei. Schema este prevăzută în legislaţie până în martie 2025. Comisia Europeană a recomandat ca până în 2025 inclusiv să se încerce o ieşire graduală din aceste scheme de compensare. 

de Redactia Observator

la 11.11.2023, 13:03

De când nu va mai funcţiona subvenţia la energie electrică. Burduja: "5 milioane de gospodării au plătit factura la curent 35 de lei"
De când nu va mai funcţiona subvenţia la energie electrică. Burduja: "5 milioane de gospodării au plătit factura la curent 35 de lei" - Hepta

”Schema în sine e mult mai sustenabilă azi decât era acum doi ani. Acum doi ani a costat statul român undeva la 14 - 15 miliarde de lei. La anul va costa 3 miliarde de lei pentru că preţurile în piaţă au scăzut, deci sigur valoarea compensărilor a scăzut”, ma explicat ministrul.

Sebastian Burduja a fost întrebat sâmbătă la o emisiune de ce statul subvenţionează pentru toată lumea factura la curent electric.

“Schema de compensare plafonare a fost gândită în vârful crizei energetice şi statul român a ales o opţiune mai uşoară. De ce? Există aceste praguri de consum care se pot echivala şi cu praguri de venit. Nu toţi românii săraci consumă cel mai puţin curent electric lunar. Dar, ca regulă, cu cât ai venituri mai puţine, cu atât şi consumul gospodăriei este mai mic. Şi atunci sigur când ai un consum de sub 100 de kilowaţi oră lunar ai 0,68 de lei kilowaţi oră. Dacă ai peste 300, ai 1,3 lei, adică dublu. Şi de aceea, din criza energetică până azi, cinci milioane de gospodării din România au plătit factura la curent 35 de lei. Un cost rezonabil", a afirmat ministrul Energiei.

Ministrul, despre greşelile de pe facturile de la energie

Pe acelaşi subiect

El a menţionat că vrea să păstreze această stabilitate deoarece la nivelul consumatorului este important să aibă o cheltuială predictibilă de la lună la lună.

“Vreau să păstrăm stabilitatea pentru sistem, pentru că la nivelul consumatorului de rând e important să ştie că totuşi are o cheltuială cât de cât predictibilă de la lună la lună, iar pentru furnizorii de energie iarăşi e important, pentru că atunci când vii cu o nouă schemă au nevoie de 3-4 luni de zile să îşi updateze, să-şi înnoiască toate sistemele de IT, de facturare şi să nu mai avem ştiri de tipul facturi cu multe zerouri sau cu prea multe zerouri. Erori, pur si simplu ale sistemului pentru că le-au schimbat foarte des. Au fost şapte ordonanţe de urgenţă pentru gestionarea crizei energetice, plus legile de aprobare în Parlament, care au mai dat anumite facilităţi pacienţilor care depindeau de anumite aparate medicale acasă şi iarăşi le-au scăzut acel plafon la 0,68 şi felurite alte beneficii”, a explicat Sebastian Burduja.

Cât va mai funcţiona mecanismul

Întrebat cât va mai funcţiona acest mecanism de subvenţie din partea statului, ministrul Energiei a răspuns: “E o întrebare bună. Noi avem în legislaţie martie 2025 şi în discuţiile de la Bruxelles de acum câteva săptămâni, acolo am setat ţinta şi Comisia a fost deschisă la chestiunea asta. Ea nu a impus nici acum statelor membre, a făcut doar recomandări ca până în 2025, dar inclusiv anul 2025 să încerce o reducere, o ieşire graduală, să-i spunem din aceste scheme de compensare”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Vi s-a întâmplat să vă împrumutaţi pentru a merge în concediu?
Observator » Stiri economice » De când nu va mai fi aplicată subvenţia la energie electrică. Burduja: "5 milioane de gospodării au plătit factura la curent 35 de lei"