Antena Meniu Search
x

Video De ce se închid fermele de vaci din România una după alta: "Acest sector e distrus aproape spre 100%"

Fermele de vaci din ţară se închid una câte una. Creşterea preţurilor la energie, carburant, îngrăşăminte şi furaje, dar şi seceta i-au făcut pe micii fermieri să-şi vândă afacerile sau să pună lacătul pe ferme. Greutăţile atârna mai greu decât profitul, iar speranţa de mai bine nu prea se mai întrezăreşte, spun fermierii. 

Cristina Oprea
de Cristina Oprea

la 16.08.2022, 19:35

Vezi și

Ne aflăm în Olt, la o fermă cu o mie de vaci de lapte. Liviu Chirea e la cârma afacerii. Şi-a dorit să facă zootehnie la cele mai înalte standarde. A investit în utilaje moderne şi sisteme automatizate de muls sau monitorizare a vitelor. Dar performanţa pe care şi-a dorit-o a ajuns să-l coste prea scump, odată cu majorarea tarifelor la energie. Mai mult, preţul îngrăşămintelor chimice s-a triplat, spune fermierul, iar carburantul costă şi el de doua ori mai mult decât în urmă cu un an. Când trage linie:  

Liviu Chirea, fermier: Părerea mea este că acest sector zootehnic din România este distrus aproape spre sută la sută. Preţul de cost al litrului de lapte sigur se dublează.

După criza energetică şi scumpirile din ultima vreme, producătorii au mai primit o lovitură

Cristina Oprea, reporter Observator: Cu câmpurile pârjolite și recoltele decimate din cauza secetei, pe fermieri îi așteaptă o iarnă grea. Numai pentru asigurarea furajelor cu care să își scoată animalele din iarnă vor fi nevoiți să acopere costuri cu peste 50% mai mari față de anii trecuți. 

Pe acelaşi subiect

De teamă că scumpirile nu se vor opri aici şi nu îşi vor mai putea plăti facturile, tot mai mulţi producători au decis să scape de afaceri. Pe site-urile de mică publicitate sunt zeci de anunţuri cu ferme scoase la vânzare. 

Uşor nu a fost niciodată pentru fermieri. Profitul, în buzunarul procesatorilor

Aceştia spun că cea mai mare parte a profitului a rămas mereu în buzunarul procesatorilor. S-a ajuns însă într-un punct critic, în care cheltuiala depăşeşte câştigul. În timp ce costul cu care produc litrul de lapte s-a dublat, preţul cu care pot să vândă a crescut doar cu 40%.  

Liviu Chirea, fermier: Pe piaţa europeană preţul laptelui s-a dus către 60 de eurocenți, iar la noi este 40. Să vedem din toamnă dacă procesatorii de lapte sunt deschiși la discuții. Altfel vă pot garanta că prețul cărnii de vită va fi mic, pentru că se vor abatorizare foarte multe animale. 

Pe tot parcursul anului trecut, România a importat cu aproape 8% mai mult lapte decât în anul precedent, în timp ce cantitatea de lapte de vacă colectat din fermele d ela noi a scăzut cu aproape 1 la sută, arată datele Institutului Naţional de Statistică.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » De ce se închid fermele de vaci din România una după alta: "Acest sector e distrus aproape spre 100%"