Antena Meniu Search
x

Video De ce sunt lucrările de artă o investiție sigură în vremuri tulburi. Cea mai mare casă de licitaţii din România a atins cifre record

În vreme de război, muzele tac. Dar arta se vinde. Iar cei care decid să investească în frumos şi valoros sunt tot mai mulţi şi tot mai tineri. Sumele pornesc de la 100 de euro şi pot ajunge, în cazul lucrărilor consacrate, până la câteva sute de mii de euro. Majoritatea investitorilor fie caută un mod original de a-şi pune banii la adăpost, fie sunt pasionaţi.  

Alexandra Marin
de Alexandra Marin

la 12.03.2022, 22:15

Vezi și

Anul 2021 a fost unul dintre cei mai buni ani pentru piaţa de artă. Şi începutul lui 2022 se arată la fel de promiţător. Arta contemporană se vinde mai mult, în timp ce arta clasică se vinde mai scump. Cea mai mare casă de licitaţii din România a atins cifre record.

Alina Panico, director de comunicare Artmark: În perioade de criză, investitorii, oamenii de afaceri, antreprenorii şi colecţionarii caută o piaţă sigură, o piaţă în care să investească şi să aibă garanţia că la finalul acestei perioade vor obţine cel puţin aceeaşi valoare pe care au investit-o. Piaţa de artă este cu siguranţă o piaţă sigură. 

Recordurile perioadei au fost: un tablou de Grigorescu, "Țărăncuță cu fuior pe cale", vândut cu 220.000 de euro; avionul Rombac, folosit de președinții Ion Iliescu și Traian Băsescu, cumpărat cu 165.000 de euro. Şi o lucrare a artistului Adrian Ghenie, "Lidless Eye", vândută la Hong Kong pentru un preț final de aproximativ șase mi­lioane de euro.

Simona Chiş, relationship manager Artmark: O creştere foarte mare în rândul tinerei generaţii, care se dovedeşte a fi o generaţie educată, care şi-a deschis gustul spre artă. 

Pe acelaşi subiect

Pentru unii arta este o investiţie sigură, pentru alţii o pasiune

Avocatul George Şerban are sute de lucrări şi şi-a transformat clădirea de birouri în care lucrează...în muzeu.

George Şerban, colecţionar: Cumpăr zilnic. Telefonul meu tot timpul e deschis pe toate licitaţiile din lumea asta. Dacă ştii ce vrei, poţi să cumperi. Dar dacă nu ştii... să pună mâna pe carte! 

Mai nou, a apărut un nou tip de artă care atrage tot mai mulţi investitori, cunoscători sau nu: arta digitală. Mai exact, NFT-urile. 

Mih Lovin, manager agenţie de digital: Cred că cei care intră în zona de NFT sunt oameni care au deja viaţa aranjată din punct de vedere financiar şi caută o formă nouă de entertainment, de investiţie sau de plasament. 

NFT-urile reprezintă cel mai recent fenomen generat de criptomonede. Acestea transformă operele de artă din digital sau alte obiecte valoroase în active unicat, uşor de verificat şi tranzacţionat pe blockchain.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » De ce sunt lucrările de artă o investiție sigură în vremuri tulburi. Cea mai mare casă de licitaţii din România a atins cifre record