Antena Meniu Search
x

Video S-au scumpit și alimentele de post. Soluții pentru românii care se feresc de carne și lactate, în Postul Paștelui

Mâncarea de post devine lux în Postul Paştelui. Astfel că, în cel mai lung şi strict post al anului, ne punem pofta în cui. Fie că gătim acasă sau comandăm, produsele de post sunt mai scumpe ca în alţi ani. Legumele, de exemplu, costă mai mult şi în magazine şi la piaţă. Aşa că mulţi n-au de ales: mănâncă mai puţin şi mai prost. 

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 04.08.2022, 09:24

Vezi și

Timp de 40 de zile, creştinii care ţin post nu pun gura pe carne, lapte, brânză şi ouă. Legumele rămân vedetele sezonului, doar că s-au scumpit simţitor.

Reporter: 15 lei un kg de fasole, cum e? E ieftin?

Bărbat: Şi cu căniţa dacă turnai tot nu ajungea la 15 lei. Anul trecut era 9 lei. Uitaţi-vă la o legătură de ceapă... acum e un leu, un leu 50, două fire de ceapă şi înainte erau 4, 5 fire într-o legătură şi era un leu.

Citește și: Ce recomandă specialiștii să nu faci după vârsta de 50 de ani. Obiceiuri care îți pot afecta sănătatea

Pe acelaşi subiect

Clara Mihociu, reporter Observator: O variantă ieftină şi sănătoasă de post rămân urzicile, al căror preţ nu s-a schimbat faţă de anul trecut, cinci lei o pungă cu urzici, e suficientă cantitatea cam pentru o persoană la o masă. Însă pentru toate celelalte legume preţurile sunt mai mari cu 1-2 lei faţă de anul trecut, la morcov este 4 lei kilogramul faţă de 3 anul trecut, iar la celelalte rădăcinoase este 10 lei kilogramul faţă de 8 anul trecut. 

Ca să facă faţă cheltuielilor, mai ales că şi carburanţii, curentul şi gazele costă mai mult, oamenii spun că n-au încotro: vor mânca mai puţin. 

Femeie: Mai avem ceva la congelator de astă-iarnă, o vânătă, un ardei. O să mâncăm mai puţin, mai tăiem aşa din raţii, ce să facem. 

Bărbat: Renunţi, sigur că da. Chiar acum voiam să mă duc să iau o varză, era trei lei, acum nu am ajuns să văd, dar cred că e cinci lei. 

Citește și: Cele mai frecvente mituri despre nutriție care nu vor dispărea niciodată

Mâncăm mai puţin, dar şi mai prost în post: alimente procesate şi conserve cu mâncare de legume

Ionuț Ignat, nutriţionist: Când gătim acasă noi controlăm şi cantităţile, cât şi nivelul de conservanţi folosiţi, şi procentul de lipde, adică cât ulei adăugăm în mâncare.

Nutriţioniştii spun că e important să ne hidratăm cât mai mult în această perioadă şi să nu abuzăm de carbohidraţi. 

Ionuț Ignat, nutriţionist: Recomand tuturor să folosească la fiecare masă o sursă proteică vegetală cum ar fi mazăre, năut, ciuperci.

Reţete de post gustoase şi sănătoase sunt din plin. Cele mai la îndemână rămân pastele. 

Florin Vechiu, bucătar: Noi avem azi aici farfalle, punem apa la fiert, sare, iar în altă cratiţă am pregătit legume, le punem şi pe acestea la fiert cu sare câteva minute, iar aici avem sosul, un sos de suc de roşii, busuioc, sare, piper, sigur, rapid şi sănătos. 

Mai complex, putem găti ciorbe de legume şi ardei umpluţi cu ciuperci.

Florin Vechiu, bucătar: Avem ardeiul gras, orezul, avem opintici, ceapă, morcovi, sare, piper şi poftă bună! 

Clara Mihociu, reporter Observator: Dacă nu avem timp să le preparăm acasă şi le comandăm gata făcute trebuie să ştiţi că preţurile nu sunt foarte diferite la preparatele de post faţă de cele de frupt. Spre exemplu, pentru un kilogram de ciorbă de fasole sau de cartofi dăm 35 de lei, la fel şi pentru un kilogram de fasole bătută. Iar pentru ardei umpluţi, chiar dacă nu sunt cu carne, preţul rămâne de 60 de lei pe kilogram. 

Postul Paştelui are două dezlegări la peşte, de Buna Vestire şi de Florii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » S-au scumpit și alimentele de post. Soluții pentru românii care se feresc de carne și lactate, în Postul Paștelui