Antena Meniu Search
x

De la 1 ianuarie, facturile se vor trimite obligatoriu prin e-Factura. Ce amenzi riscă firmele care fentează sistemul

Anul viitor vine cu noi reguli pentru antreprenori. Facturile furnizorilor vor trebui încărcate, în primul rând, în sistemul e-Factura, unde vor fi verificate, şi mai apoi vor ajunge la client. Iar asta înseamnă că antreprenorii vor fi nevoiţi să aibă şi semnătură digitală, care costă. Firmele care nu se vor înrola în acest sistem vor fi amendate. 

Florentina Lazăr
de Florentina Lazăr

la 21.12.2023, 14:19

Vezi și

De la 1 ianuarie 2024, factura electronică pentru tranzacţiile între firme va deveni obligatorie, aşadar, toate aceste facturi vor trebui să fie încărcate în sistetul RO e-Factura.

Softul va prelua toate facturile şi va detecta toate suspiciunile de evaziune fiscală pe întreg lanţul, apoi va emite alerte în acest sens. Astfel, statul speră să lupte cu evaziunea fiscală şi să colecteze mai mult TVA. 

De altfel, până la data de 1 iulie 2024 se va merge în paralel cu facturi emise şi primite şi în format pe hârtie, însă de la 1 iulie, toate facturile vor trebui încărcate online şi se vor transmite numai prin e-Factura. 

Până în acest moment, conform datelor primite de la Ministerul de Finanţe, doar 19% dintre firme au migrat spre acest sistem, adică 133.000 din 700.000. Cei care nu vor încărca facturile vor primi amenzi între 1.000 şi 10.000 de lei. Va fi nevoie şi de o semnătură electronică, aceasta fiind 35 de euro pe an.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri economice » De la 1 ianuarie, facturile se vor trimite obligatoriu prin e-Factura. Ce amenzi riscă firmele care fentează sistemul