Antena Meniu Search
x

Video Detergenţii ne curăţă buzunarele. Cu aceiaşi bani, acum spălăm doar jumătate din hainele pe care le curăţam acum doi ani

În tăvălugul scumpirilor intră şi produse care sunt indispensabile în fiecare casă. De exemplu, detergentul de rufe, al cărui pret s-a dublat. Practic, cu aceiaşi bani, acum spălăm doar jumătate din hainele pe care le curăţam acum doi ani. Explicaţia producătorilor cum că s-a scumpit materia primă nu stă în picioare spun specialiştii, care ne recomandă produse autohtone mult mai acceibile decât cele ale marilor branduri.

Ingrid Tîrziu
de Ingrid Tîrziu

la 02.08.2023, 20:52

Vezi și

Preţul detergenţilor nu mai intră la apă şi nici nu mai ţine cont de marcă sau de cantitate. Diferenţa se vede cel mai bine pe bonuri. Preţurile la detergenţi aproape că s-au dublat în ultimii doi ani În cazul acestei pungi de detergent pulbere, preţul este aproape dublu, pentru că acum plătim pe ea 45 de lei, iar acum doi ani plăteam aproximativ 25 de lei, iar în cazul detergentului lichid în capsule, pentru o pungă de 80 de spălări plătim acum peste 110 lei, iar acum doi ani, plăteam 80 de lei. Astfel, valoarea pieţei de detergenţi a crescut cu o treime în ultimii trei ani, iar marii jucători din piaţă spun că vor continua să crească preţurile.

Materia primă s-ar fi ieftinit în ultima jumătate de an

Nici la detergentul industrial lucrurile nu stau mai bine. Reprezentanţii spălătoriilor chimice şi self-service spun că plătesc facturi semnificativ mai mari. "Detergenţii s-au scumpit, în medie, cu aproximativ 70% în 2023, faţă de anul 2021. Noi suntem laundromat, adică o spălătorie self-service şi am observat la clienţii noştri că au tendinţa de a pune mult mai mult detergent decât este necesar", a declarat Bogdan Grigoraş, proprietar splălătorie self-service. Producătorii locali îi îndeamnă pe consumatori să-şi îndrepte atenţia şi către detergenţii româneşti, mai accesibili la preţ, chiar dacă nu au loc pe rafturile hypermarketurilor.

"A fost visul nostru să reuşim să ducem produsele către lanţurile mari de magazine doar că nu putem susţine pe aceeaşi calitate un preţ pe care ni-l cer marile magazine. Costă 65 de lei, trei litri, 60 de spălări. Diferenţa faţă de supermarket este de aproximativ 30%", a declarat Cristiana Codiţă, proprietar brand local detergent de haine. Din cauza preţurilor, la magazinele de cartier capsulele se vând la bucată.

Deşi marii producători spun că scumpirile vin din cauza costurilor de producţie, materia primă s-ar fi ieftinit în ultima jumătate de an, subliniază specialiştii. "Dacă până acum componenta principală au fost preţurile alimentare, au început să crească şi partea de componente de preţuri nealimentare. E posibil să apară un nou impuls infaţionist", a declarat Alexandru Codîrlaşu, analist economic. În România, vânzările de detergent se îndreaptă spre două miliarde de lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri economice » Detergenţii ne curăţă buzunarele. Cu aceiaşi bani, acum spălăm doar jumătate din hainele pe care le curăţam acum doi ani