Antena Meniu Search
x

Video Efectele războiului se văd la raft. Invazia ruşilor aduce noi scumpiri la alimentele de bază

Războiul ne va aduce mâncare mai scumpă. În urma atacului, exporturile din Ucraina, unul din cei mai mari furnizori de cereale din lume, au fost pur şi simplu blocate. Aşa că ţara noastră e nevoită să vândă altor state o parte din rezervele alimentare pe care le are. Lucru care va duce la creşteri de preţ la produsele alimentare de bază.

de Redactia Observator

la 26.02.2022, 20:07

Vezi și

Conflictul militar pornit de Rusia sufocă exporturile de cereale. Ucraina asigură circa 13% din exporturile globale de porumb şi 12% din cele de grâu. Cum ţara a fost paralizată, celelalte state au fost nevoite să se reorienteze şi să importe din alte zone. Cum ar fi România.

Cezar Gheorghe, consultant agricol: Săptămâna asta am expediat 1.200.000 de tone de porumb şi cam 250 de mii de tone de grâu. plus 100 de mii de tone de Floarea Soarelui.

Şi în ceea ce priveşte uleiul există probleme. În zona Odessa, unde sunt stocate cele mai mari rezerve de ulei, e un blocaj total.

Cezar Gheorghe, consultant agricol: Toată lumea vine în România. România mai are 100 de mii de tone de floarea soarelui. În curand procesatorii noştri vor suferi.

Pe acelaşi subiect

Efectele războiului din Ucraina

Şi clienţii vor suferi, vor găsi preţuri mai mari la raft.

Mădălina Chiţac, reporter Observator: În perioada următoare alimentele de bază s-ar putea scumpi chiar si cu 20%. toate aceste creşteri de preţ vin peste cele deja existente. În luna ianuarie am avut o rată record a inflaţiei de 8.4%. Există produse alimentare unde creşterea a fost de aproape 30 de procente. spre ex, cartofii si uleiul s au scumpit cu 25%, pentru pâine plătim cu 10% în plus, iar pentru carne cu 5%.

Maria Ioana are o mică brutărie în Capitală. Pentru materia primă pe care o foloseşte la chifle şi pâine e nevoită să plătească, de la o lună la alta, tot mai mult.

Maria Ioana Acristei, proprietar brutărie: Suntem la o creştere de 80 spre 90% la preţul de la făină. În vară plăteam 1,85 lei, acum plătim 2,8 lei pe kg. Folosim unt care a avut o creştere de 30-40%. s-au scumpit semintele, produsele lactate, laptele dulce. Toate au crescut 10-12%, zăharul, sarea.

Ca să reziste pe piaţă, spune că va fi nevoită să mărească preţurile

Dacă Rusia pune stăpânire pe Ucraina, va controla automat piaţa mondială de grâu, porumb şi floarea soarelui. Aşa că va dicta preţurile din piaţă. România nu doar că va importa mai scump, dar producătorii de la noi se vor alinia după preţurile de la bursă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri economice » Efectele războiului se văd la raft. Invazia ruşilor aduce noi scumpiri la alimentele de bază