Antena Meniu Search
x

Video "Eu le spun copiilor mei să stingă lumina". Reacţia unui oficial din ministerul Energiei, în pragul scumpirilor la curent şi gaze

Vine o iarnă grea, cu facturi la gaze şi curent ameţitoare! Un sfert din populaţie, care nu a trecut pe piaţa concurenţială, ar putea plăti chiar dublu faţă de anul trecut. Un semnal de alarmă care pe guvernanţi îi lasă rece. Cu cinism, ne îndeamnă să stingem becul sau televizorul dacă vrem să facem economie.

Alexandra Marin
de Alexandra Marin

la 24.08.2021, 22:06

Vezi și

Era facturilor ieftine a apus, ne anunţă furnizorii de energie electrică şi gaze naturale. Iar populaţia simte deja acest lucru în propriul buzunar.  

Cei mai afectaţi de aceste majorări de preţ vor fi cei care semnează acum un contract nou sau cei cărora le expiră contractul curând.

Alexandra Marin - reporter Observator: Estimările vorbesc despre scumpiri care pornesc de la 10-15%, dar care pot ajunge chiar şi până la 100% dacă statul nu intervine în niciun fel. Vorbim despre cel mai mare preţ al gazelor naturale din ultimii 100 de ani şi despre cea mai mare creştere de la un an la altul din ultimii 20 de ani.

Un oficial din Ministerul Energiei îndeamnă la economii

Pe acelaşi subiect

Oamenii se gândesc cu groază de unde o sa facă rost de bani. "O să ne afecteze extraordinare de mult. Mai ales pe noi, pensionarii. Ne condiţionăm căldura. Şi electricitatea, tot aşa, pe economie".

Ionuţ Purica - expert în energie: Dacă cineva creşte preţurile, repede, toată lumea merge să le crească, în loc să le scadă şi să câştige mai mulţi consumatori. Vorbim despre o creştere specualtivă a preţurilor, nejustificată, dincolo de o anumită valoare rezonabilă.  

Guvernanţii în schimb ne îndeamnă să stăm mai mult pe întuneric.

George Niculescu - secretar de stat Min. Energiei: Cel mai ieftin megawatt de energie este cel pe care nu-l consumăm. Eu acasă le spun copiilor mei să stingă lumina dacă nu stau cameră, dacă nu se uită la tv, să îl oprească.

Ce soluţii există pentru a nu se scumpi facturile

Dan Vîlceanu - ministrul de finanţe: Ca toată lumea, şi eu resimt aceste scumpiri, dar sunt convins că e un fenomen tranzitoriu şi va exista o revenire. 

În realitate, însă, există soluţii.

Dumitru Chisăliţă - preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă: Poate să realizeze mai multe măsuri de urgenţă energetică. Măsuri de natură legislativă, legi anti-sărăciei energetice, complementară cea a consumatorului vulnerabil.

Un preţ mare al gazelor naturale şi energiei determină efecte în lanţ. Pâinea s-ar putea scumpi la iarnă cu 30%, în timp ce materialele de construcţii pot fi mai scumpe chiar şi cu 140%.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » "Eu le spun copiilor mei să stingă lumina". Reacţia unui oficial din ministerul Energiei, în pragul scumpirilor la curent şi gaze