Antena Meniu Search
x

Euro a atins un nou maxim istoric faţă de leu. Curs valutar BNR din 22 septembrie

Cu 4,9495 lei, euro atinge miercuri un nou maxim istoric în raport cu leul și este aproape de pragul psihologic de 5 lei. Creşterea este de 0,02% faţă de cursul de marți.

de Redactia Observator

la 22.09.2021, 13:36

Euro a început anul la un curs de 4,8691 lei.

Dolarul american este cotat la 4,2188 lei, în creștere cu 0,02%, iar lira sterlină la 5,7509 lei, în scădere. Gramul de aur este cotat la 240,9126 lei, în creștere față de cursul anterior.

Ce se va întâmpla cu leul până la sfârșitul anului

Pe acelaşi subiect

Estimările grupurilor financiare consultate de Bloomberg arată că euro ar urma să rămână sub pragul de 5 lei până la finalul acestui an. Potrivit analiștilor, citați de profit.ro, pragul psihologic de 5 lei va fi probabil depășit în prima parte a anului următor.

Leul și-a accelerat tendința de depreciere pe fondul tensiunilor politice interne și s-a decuplat de la evoluțiile regionale. Moneda românească este singura din Europa Centrală și de Est care a scăzut față de euro de la începutul acestui an. Astfel, leul românesc a mers cel mai rău din ECE în acest an - euro a crescut față de moneda românească cu aproape 2%, în timp ce a scăzut față de zlot cu 1%, cu mai bine de 3% față de coroană și cu peste 4% față de forint.

Însă, în comparație cu ianuarie 2020, euro a crescut față de leu cu circa 3,5%, în timp ce avansul față de zlot a fost de 6%, cel față de forint de 5% și față de coroana cehească a fost stabil. Leul are o traiectorie mult mai puțin volatilă decât a restului monedelor, urmare a intervențiilor BNR. Pe de altă parte, odată ce a scăzut, moneda românească nu mai revine.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Stiri economice » Euro a atins un nou maxim istoric faţă de leu. Curs valutar BNR din 22 septembrie