Antena Meniu Search
x

Video Experiment: Aparatul de 200 de lei cu care românii au fost păcăliţi că fac reducere la energie. Site-urile au epuizat stocul rapid

La vremuri disperate, căutăm soluţii disperate. Mulţi români caută tot felul de idei pentru a-şi reduce consumul la energie. E plin Internetul de dispozitive-minune care promit că vor reduce facturile la jumătate. Realitatea este alta. reporterii Observator au mers la specialişti şi inspectori de la Protecţia Consumatoului pentru a demonta înşelătoriile 

Alin Stan
de Alin Stan

la 07.11.2022, 20:16

Vezi și

Ieftine şi pline de promisiuni, dispozitivele care promit reducerea energiei cu până la 30% sunt noua senzaţie pe Internet. 

Alin Stan, reporter Observator: Internetul este plin de reclame cu astfel de dispozitive, iar unele site-uri şi-au epuizat deja stocul. Preţul unui astfel de aparat porneşte de la 30 de lei şi poate ajunge la 200 de lei. 

Aparat pentru economisirea energiei electrice cu 10%-30%. Dispozitivul pentru reducerea consumului de energie electrica are rolul de a stabiliza tensiunea si de a preveni tensiunea instabila, ceea ce duce la scaderea consumului si prelungirea vietii aparatelor electrice.

Când sună prea bine pentru a fi adevărat, e clar că e o mare înşelătorie. Dispozitivul e apă de ploaie. Am făcut şi noi un experiment pentru a vedea ce conţine un astfel de aparat şi dacă are efect. 

Pe acelaşi subiect

Dan, electronist: Avem un transformator în el de 2.20. Nici nu scrie pe el absolut nimic să ne putem face o idee. Este pur şi simplu un transformator care transformă din 2 în 2.20. Ca să-mi aprindă mie cele două leduri. Nu are ce face dispozitivul acesta cu consumatorii din casă. Este egal cu zero. 

Ţeapă cu dispozitive care promit facturi mici

Cei care s-au păcălit deja, au început să facă sesizări la Protecţia Consumatorului. 

Horia Constantinescu, preşedinte ANPC: Am identificat 4 operatori economici în urma unor sesizări Am desfăşurat o acţiune de control şi am oprit toate produsele depistate la cei vizaţi de această acţiune. 

Comercianţii sau persoanele fizice ce pretind acest lucru, în opinia mea, se fac vinovaţi inclusiv de săvârşirea unei fapte penale. Disperarea de a avea facturi mai mici ne fac să credem orice.

Adrian Vintilă, expert energie: Nu putem avea niciun fel de reducere a consumului de energie electrică sau a costului cu energia electrică doar introducând în priză un dispozitiv aşa-zis minune.

Principala măsură prin care ne putem reduce consumul de energie electrică rămâne propriul comportament.

Experţii ne recomandă totodată să fim atenţi la anunţurile postate pe Internet şi să nu irosim banii pe soluţii miraculoase. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Experiment: Aparatul de 200 de lei cu care românii au fost păcăliţi că fac reducere la energie. Site-urile au epuizat stocul rapid