Antena Meniu Search
x

Video Haos pe piața energiei în 2023. Furnizorii nu mai găsesc curent, clienții nu știu ce facturi vor plăti. Autoritățile ar putea modifica din nou reglementările

Incertitudine pe piaţa de energie electrică. Furnizorii spun că nu găsesc curent în piaţă pentru anul viitor, iar clienţii nu ştiu cât vor plăti. Problema a apărut din cauza modificărilor modului de calcul a facturilor, nu mai puţin de 14 la număr până acum. Statul le decontează furnizorilor cel mult 1.300 de lei/MWh. Producătorii vând peste acest plafon, iar operatorii nu vor să cumpere, pentru că nu vor să iasă în pierdere. 

de Redactia Observator

la 04.11.2022, 19:49

Vezi și

Volker Raffel, CEO-ul unei companii de furnizare: "Pieţele de energie electrică sunt blocate acum. Nu există multe tranzacţii pentru anul viitor sau deloc."

Mihai Nicuţ, jurnalist specializat în energie: "Producătorii, care sunt în proporţie de 80% de stat, nu au scos la vânzare energia electrică pentru livrare anul viitor."

Situaţia a apărut în septembrie, după ce statul a decis că le va deconta furnizorilor o sumă mai mică decât preţul pieţei, reclamă furnizorii. 

Mihai Nicuţ, jurnalist specializat în energie: "Dacă găseşte curent în piaţă cu 1.500 de lei şi îl cumpără, îţi dai seamna că lui nimeni nu-i dă înapoi diferenţa dintre 1.300 şi 1.500. Pentru el e pierdere."

Pe acelaşi subiect

Dumitru Chisăliţă, expert în energie: "Furnizorii nu vor să ofere mai mult de 1.300 de lei MWh, producătorii ţin de preţurile care sunt în momentul de faţă." 

O nouă modificare a legislației la începutul noului an

Autorităţile spun că lucrurile se vor rezolva, mai ales că preţul scade şi a ajuns aproape de nivelul de anul trecut. 

George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei: "Preţul mediu ponderat al energiei pentru luna octombrie pe PZU s-a încheiat la 1.056 de lei/MWh, sub plafonul de 1.300 de lei. Tendinţa este în scădere." 

Dar, chiar dacă preţul este în scădere, nimeni nu vrea să-şi asume vreun risc pentru anul viitor. Clienţii care nu primesc subvenţii de la stat pentru facturile la curent nu ştiu la ce să se aştepte. 

Mihai Nicuţ, jurnalist specializat în energie: "Pentru populaţie, situaţia nu are un mare efect, preţurile sunt plafonate. Pentru companii apare această problemă. Clienţii mari nu prea mai au furnizori concurenţiali. Nimeni nu vrea să-i ia."

Volker Raffel, CEO-ul unei companii de furnizare: "Dacă întreprinderile nu cunosc preţurile de energie electrică pentru anul viitor, cum pot să facă decizii despre investiţii, angajare?" 

De la 1 ianuarie, autorităţile vor interveni fie prin reglementare, fie printr-o nouă modificare a ordonanţei care să corecteze neajunsurile. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Haos pe piața energiei în 2023. Furnizorii nu mai găsesc curent, clienții nu știu ce facturi vor plăti. Autoritățile ar putea modifica din nou reglementările