Video Haos pe piața energiei în 2023. Furnizorii nu mai găsesc curent, clienții nu știu ce facturi vor plăti. Autoritățile ar putea modifica din nou reglementările
Incertitudine pe piaţa de energie electrică. Furnizorii spun că nu găsesc curent în piaţă pentru anul viitor, iar clienţii nu ştiu cât vor plăti. Problema a apărut din cauza modificărilor modului de calcul a facturilor, nu mai puţin de 14 la număr până acum. Statul le decontează furnizorilor cel mult 1.300 de lei/MWh. Producătorii vând peste acest plafon, iar operatorii nu vor să cumpere, pentru că nu vor să iasă în pierdere.
Volker Raffel, CEO-ul unei companii de furnizare: "Pieţele de energie electrică sunt blocate acum. Nu există multe tranzacţii pentru anul viitor sau deloc."
Mihai Nicuţ, jurnalist specializat în energie: "Producătorii, care sunt în proporţie de 80% de stat, nu au scos la vânzare energia electrică pentru livrare anul viitor."
Situaţia a apărut în septembrie, după ce statul a decis că le va deconta furnizorilor o sumă mai mică decât preţul pieţei, reclamă furnizorii.
Mihai Nicuţ, jurnalist specializat în energie: "Dacă găseşte curent în piaţă cu 1.500 de lei şi îl cumpără, îţi dai seamna că lui nimeni nu-i dă înapoi diferenţa dintre 1.300 şi 1.500. Pentru el e pierdere."
- Ciucă: Guvernul susţine reaprobarea proiectului privind construcţia de hidrocentrale. "Avem nevoie de energie"
- Studiu: La ce vor renunța românii la iarnă, pentru a plăti facturile tot mai mari la curent și gaze naturale
- Cel mai mare parc solar din Europa se construiește în România. Câtă energie va genera
Dumitru Chisăliţă, expert în energie: "Furnizorii nu vor să ofere mai mult de 1.300 de lei MWh, producătorii ţin de preţurile care sunt în momentul de faţă."
O nouă modificare a legislației la începutul noului an
Autorităţile spun că lucrurile se vor rezolva, mai ales că preţul scade şi a ajuns aproape de nivelul de anul trecut.
George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei: "Preţul mediu ponderat al energiei pentru luna octombrie pe PZU s-a încheiat la 1.056 de lei/MWh, sub plafonul de 1.300 de lei. Tendinţa este în scădere."
Dar, chiar dacă preţul este în scădere, nimeni nu vrea să-şi asume vreun risc pentru anul viitor. Clienţii care nu primesc subvenţii de la stat pentru facturile la curent nu ştiu la ce să se aştepte.
Mihai Nicuţ, jurnalist specializat în energie: "Pentru populaţie, situaţia nu are un mare efect, preţurile sunt plafonate. Pentru companii apare această problemă. Clienţii mari nu prea mai au furnizori concurenţiali. Nimeni nu vrea să-i ia."
Volker Raffel, CEO-ul unei companii de furnizare: "Dacă întreprinderile nu cunosc preţurile de energie electrică pentru anul viitor, cum pot să facă decizii despre investiţii, angajare?"
De la 1 ianuarie, autorităţile vor interveni fie prin reglementare, fie printr-o nouă modificare a ordonanţei care să corecteze neajunsurile.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰