Video Explozia preţurilor se simte şi la raftul cu covrigi. Produsele de panificaţie, ameninţate de scumpiri importante
Nici covrigul, gustrarea preferată a românilor, nu scapă de scumpiri. În nici un an îşi dublează preţul. Astfel, tradiţionalul covrig de un leu va costa în curând doi. Specialiştii spun că toate produsele de panificaţie vor avea preţuri mai mari.
La 40 de kilometri distanţă de Bucureşti, cât vezi cu ochii sunt numai culturi agricole. Aceşti fermieri seamănă grâu pe o suprafaţă de 400 de hectare. Dacă şi 2022 va fi un an bun, proprietarul terenului va recolta în jur de şase tone la hectar. "Căutam să facem o agricultură durabilă. În locul legumelor, în locul verzei din această vară, înlocuim cu grâu", spune Daniel Botănoiu, fermier.
Campania agricolă de toamnă, mai scumpă ca niciodată
Campania agricolă de toamnă este însă mai scumpă ca niciodată. Îngrăşămintele chimice se vând acum şi la un preţ dublu faţă de anul trecut. Fabricile au ridicat preţurile ca să îşi acopere costurile mai mari cu energia electrică şi gazele naturale. "Anul acesta tona de îngrăşământ complex am achiziţionat-o cu peste 4000 lei, comparativ cu anul anterior, când am luat-o cu 2100. Adăugăm și motorina, trebuie să adăugăm și forța de muncă", explică Daniel Botănoiu.
Aşa că unii fermieri au găsit soluţia. "O suprafață pe care o semănăm de 400 de hectare anul acesta, o vom semăna doar 300 de hectare. Nu o să avem o recoltă foarte bună anul viitor. Producţia va fi cu două tone mai puțin pe hectar", crede Mihai Bacrău, fermier.
- "Nu mai există coşuri pline". Pâinea se scumpeşte, deşi avem o recoltă record de grâu. România nu poate...
- Cele mai gustoase pâini, făcute din cel mai sălbatic grâu. Secretul pâinii coapte în Ditrău
- Scumpiri în lanţ, de la producător, până pe mesele românilor. Fermierii cred că o pâine va costa şi cu 50%...
O producţie mai mică înseamnă preţuri mai mari la grâu. Şi cum toate s-au scumpit în ultima vreme, previziunile nu sunt deloc optimiste. "Toate cerealele pleacă în strainatate și nu facem noi piața. Un fel de preț la grâu ar trebui să ajungă la 2 lei pe kilogram ca să acoperim o parte din cheltuieli", adaugă Mihai Bacrău.
Scumpiri în lanţ la produsele de panificaţie
Scumpirile vor declanşa alte scumpiri. Specialiştii se aşteaptă ca preţul tuturor produselor de panificaţie, de la covrig şi pâine la merdenele şi cozonaci să crească. "Ele deja s-au scumpit cu 15 – 20 de procente până acum, urmează să mai crească prețul, undeva la 25% va fi pentru moment. Prețul uleiului a crescut cu 20%", arată Dragoş Frumosu, preşedinte SINDALIMENTA.
De exemplu, un covrig de un leu a ajuns deja 1 leu şi 50 de bani. În curând va costa chiar doi lei. Şi pentru o pâine vom plăti cu până la 50 de bani mai mult. "Scump și viață grea. Nu știu ce ne va aștepta de acum încolo", oftează o femeie, iar o alta este convinsă că "o să se mai scumpească și probabil că o să ne gândim mai bine și dacă sunt de folos și sănătoase înainte să le cumpărăm".
România a avut în 2021 cea mai mare producţie de grâu din ultimii 14 ani, de la aderarea la UE: 11 milioane de tone.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰