Făina de greiere poate fi cumpărată şi în România, la un preţ uriaş. Cât costă un kilogram
Este oficial, de pe 24 ianuarie, făina făcută din greieri de casă este autorizată pe teritoriul Uniunii Europene. Procesul a început în 2019, atunci când o companie din Vietnam a cerut autorizarea acestui produs pentru consumul alimentar.
Practic, greierii de casă sunt crescuţi în ferme, lăsaţi 24 de ore fără mâncare iar apoi, după ce şi-au golit intestinele, sunt sacrificaţi prin îngheţare. Sunt apoi spălaţi, degresaţi şi măcinaţi, iar rezultatul este o substanţă asemănătoare cu făina. Uniunea Europeană cere ca produsele care vor conţine această substanţă să fie clar etichetate, mai ales că făina din greieri este asociată cu riscul crescut de şoc anafilactic la persoanele alergice.
Făina de greieri, aprobată ca aliment în UE
Făina de greieri a fost aprobată ca aliment de Uniunea Europeană. Ingredientul va fi regăsit în aluaturi, dar şi în supe sau sosuri. Făina de greieri nu va lipsi nici din carne, acolo unde reţeta o cere. Practic, ingredientul exotic va fi prezent în aproape toate produsele comestibile, inclusiv în junk-food sau în ciocolată. Uniunea Europeană cere, însă, ca pe ambalaje să fie specificat în cel mai clar mod cu putinţă că respectivul preparat conţine făină de greieri, mai ales că Autoritatea pentru Siguranţă Alimentară a atras atenţia că ar putea produce alergii. Iar în cazul persoanelor alergice la crustacee sau moluşte ar putea provoca inclusiv un şoc anafilactic.
Ce beneficii are făina de greieri
- Larva gândacului de bălegar, bună de mâncat. E a patra insectă declarată sigură pentru consumul uman
- O larvă de gândac, pusă pe lista produselor comestibile. Cum poate fi consumată şi care e singura contraindicaţie
- EXCLUSIV. Cum se fabrică făina de greieri, aprobată de UE pentru orice mâncare. "Adormim greierii, îi spălăm,...
Comercianții spun că făina de greieri are o ușoară aromă umami de nucă bogată în proteine, fiind preparată din greieri mari, fără aripi. Aceasta nu conține aditivi, chimicale sau conservanți. Nu are urmă de antibiotice, pentru că insectele nu prezintă risc atunci când vine vorba de bacterii, și nici boli, precum gripă porcină sau covid, așa cum se întâmplă în cazul unor animale. Făina este făcută 100% din greieri. Are proteine de aceeași calitate precum carnea de vită (70% proteine), și mai mult omega-3, omega-6 decât somonul (20% acizi grași).
Cum se folosește făina de greieri
Pentru că mulți se întreabă cum se folosește făină de greieri, este bine de știut că aceasta se adaugă cu un alt tip de făină, la fel ca-n rețetele obișnuite. Se poate folosi la orice retetă pentru un plus de proteine, vitamina B12 și fier. Este bine de încercat cu: smoothie-uri, clătite, fursecuri, brioșe, nachos, pâine, omlete, supe, etc.
Ce preț are făina de greieri
Făina de greieri are un preț ridicat și nu este pentru orice buzunar. Un kilogram de făină de greieri costă nu mai puțin de 962 de lei, iar 100 de grame 96 de lei, conform unui site specializat, care comercializează acest aliment.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰